Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedenski bez spodu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 123246" data-attributes="member: 2354"><p>Sernik wiedenski bez spodu</p><p></p><p>1/2kg. dobrego deserowego twarogu</p><p>czubata łyżka maki ziemniaczanej</p><p>3/4 lub 2/3 szklanki cukru </p><p>1/2 kostki masła (12,5dkg)</p><p>4 jajka</p><p>olejek migdałowy (kto lubi) albo waniliowy do wyboru, ja wole waniliowy</p><p>skórka pomarańczowa (smażona)</p><p>skórka otarta z cytryny</p><p>rodzynki</p><p>migdały</p><p>tłuszcz i bulka do formy</p><p></p><p>Twaróg można zmielić, ale ja wypraktykowałam, ze najlepiej przetrzeć przez</p><p>sitko metalowe lub plastikowe. Masło stopić. Żółtka utrzeć z cukrem i</p><p>ostudzonym masłem i połączyć z serem. Dokładnie mieszając dodać mąkę,</p><p>aromaty i dodatki smakowe. Skórkę pomarańczowa wcześniej drobno pokroić.</p><p>Wyszorowana i sparzona cytrynę otrzeć na drobnej tarce nakładając najpierw</p><p>na tarkę papier pergaminowy i na tym trzeć. Nie, nie będzie papierków w</p><p>skórce. Rodzynki (można opuścić, jak ktoś nie lubi) + migdały bez skorki</p><p>posiekać i dodać do masy. Następnie dodać sztywno ubita piane (zostawić pół</p><p>białka) lekko mieszając. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej</p><p>tarta bułka formy tortowej albo podłużnej i posmarować wierzch lekko</p><p>rozbitym pozostałym białkiem. Piec ok. 45 min. Nie wyjmować z piekarnika od</p><p>razu, tylko po zgaszeniu piekarnika uchylić drzwiczki i tak zostawić na</p><p>kilkanaście min. Wyjąć z piekarnika, ale wyjmować z formy po całkowitym</p><p>ostudzeniu. Sernik napewno trochę opadnie, taka jest natura serników, ale</p><p>jest wspaniały. Piekłam go wielokrotnie i nie jadłam lepszego. W oryginalnym</p><p>przepisie powinna być szklanka cukru, ale wg. mnie jest za słodki, bardziej</p><p>mi smakował z mniejsza ilością cukru. Nie polecam robienia spodu, cały</p><p>dowcip polega na tym, ze nie ma być spodu, który mnie osobiście zakłóca smak</p><p>sernika. Także niczego nie trzeba dawać na wierzch, najwyżej oprószyć cukrem</p><p>pudrem albo ułożyć wzór ze skorki pomarańczowej i wisienek. Sam sernik</p><p>jest taki dobry, ze nic więcej nie trzeba. Rada w sprawie bicia piany. Piana</p><p>będzie sztywna bita z dodatkiem szczypty soli - najlepiej ręcznym mikserem i</p><p>w metalowej misce. Miedziana jest najlepsza, ale taka z nierdzewnej stali</p><p>tez b. dobra. Nie należy używać plastikowej miski, stwierdzone naukowo.</p><p>--------------------------------------------</p><p></p><p>Przepis ten podawalam b. dawno temu na mm, niektore osoby zrobily jednak ze spodem i dodatkami po wierzchu. Niepotrzebnie i bylam troche tym rozczarowana. Zgubil sie sens przepisu. To ma byc bez spodu i taki jest najlepszy a na gorze tez niepotrzebne galaretki itd. Anerite. PS. Jadlam rozne, ale zaden mi tak nie smakowal, jak ten.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 123246, member: 2354"] Sernik wiedenski bez spodu 1/2kg. dobrego deserowego twarogu czubata łyżka maki ziemniaczanej 3/4 lub 2/3 szklanki cukru 1/2 kostki masła (12,5dkg) 4 jajka olejek migdałowy (kto lubi) albo waniliowy do wyboru, ja wole waniliowy skórka pomarańczowa (smażona) skórka otarta z cytryny rodzynki migdały tłuszcz i bulka do formy Twaróg można zmielić, ale ja wypraktykowałam, ze najlepiej przetrzeć przez sitko metalowe lub plastikowe. Masło stopić. Żółtka utrzeć z cukrem i ostudzonym masłem i połączyć z serem. Dokładnie mieszając dodać mąkę, aromaty i dodatki smakowe. Skórkę pomarańczowa wcześniej drobno pokroić. Wyszorowana i sparzona cytrynę otrzeć na drobnej tarce nakładając najpierw na tarkę papier pergaminowy i na tym trzeć. Nie, nie będzie papierków w skórce. Rodzynki (można opuścić, jak ktoś nie lubi) + migdały bez skorki posiekać i dodać do masy. Następnie dodać sztywno ubita piane (zostawić pół białka) lekko mieszając. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułka formy tortowej albo podłużnej i posmarować wierzch lekko rozbitym pozostałym białkiem. Piec ok. 45 min. Nie wyjmować z piekarnika od razu, tylko po zgaszeniu piekarnika uchylić drzwiczki i tak zostawić na kilkanaście min. Wyjąć z piekarnika, ale wyjmować z formy po całkowitym ostudzeniu. Sernik napewno trochę opadnie, taka jest natura serników, ale jest wspaniały. Piekłam go wielokrotnie i nie jadłam lepszego. W oryginalnym przepisie powinna być szklanka cukru, ale wg. mnie jest za słodki, bardziej mi smakował z mniejsza ilością cukru. Nie polecam robienia spodu, cały dowcip polega na tym, ze nie ma być spodu, który mnie osobiście zakłóca smak sernika. Także niczego nie trzeba dawać na wierzch, najwyżej oprószyć cukrem pudrem albo ułożyć wzór ze skorki pomarańczowej i wisienek. Sam sernik jest taki dobry, ze nic więcej nie trzeba. Rada w sprawie bicia piany. Piana będzie sztywna bita z dodatkiem szczypty soli - najlepiej ręcznym mikserem i w metalowej misce. Miedziana jest najlepsza, ale taka z nierdzewnej stali tez b. dobra. Nie należy używać plastikowej miski, stwierdzone naukowo. -------------------------------------------- Przepis ten podawalam b. dawno temu na mm, niektore osoby zrobily jednak ze spodem i dodatkami po wierzchu. Niepotrzebnie i bylam troche tym rozczarowana. Zgubil sie sens przepisu. To ma byc bez spodu i taki jest najlepszy a na gorze tez niepotrzebne galaretki itd. Anerite. PS. Jadlam rozne, ale zaden mi tak nie smakowal, jak ten. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedenski bez spodu
Bottom