Sernik wiedeński wg D. M. Łebkowskich

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Sernik wiedeński

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej D.M. Łebkowskich, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II"

Ciasto:
150 g mąki,
100 g masła,
50 g cukru,
1 żóltko,
sól

Masa serowa:
700 g sera (wzięłam tłusty w kostce i dwukrotnie go zmęłłam),
12 jaj,
50 g masła,
200 g cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
50 g smażonej skórki pomarańczowej,
50 g rodzynków,
2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:
1. Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, włożyć do lodówki na 30 min.
2. Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Utrzeć w misce masło. Nie przerywajac ucierania, dodać kolejno żóltka, cukier puder i waniliowy oraz małymi porcjami ser. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z posiekaną skórką pomarańczową, opłukanymi rodzynkami i kaszą manną. Delikatnie wymieszać.
3. Tortownicę wyłożyć kruchym ciastem, podpiec 10 min w temp. 200 stopni C.
4. Na podpieczony spód nałożyć masę serową, rozprowadzić ją równo. Piec w temp.180 stopni C ok. 1 godz. Gdy wierzch sernika zrumieni się, przykryć folią aluminiową.
5. Upieczony sernik ostudzić i chłodzić 4-6 godz. Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawac z bitą smietaną.

Moje uwagi:
Ciasto robiłam w tortownicy o śr. 26 cm.
Oprócz cukru waniliowego dałam ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Zamiast smażonej skórki, dałam świeżo otartą i dwukrotnie więcej rodzynek.
Żółtka utarłam z cukrem, a masło roztopiłam i dodałam do utartych żółtek z serem.
Zamiast kruchego spodu, ze względów praktycznych dałam krótko podpieczony spód ciasteczkowy z mielonymi migdałami, bo moim zdaniem lepiej znosi chłodzenie niż kruche ciasto. Wiem, wiem, sernik wiedeński powinien być bez spodu, ale miałam zapotrzebowanie właśnie na taki.
Piekłam oczywiście uproszczoną metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 50 minut w 160).

Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny, ale puszysty.
Następnym razem spróbuję eksperymentalnie dodać cukier do białek, a nie żółtek.

sernik_wiedeński.jpg
 

Załączniki

  • sernik_wiedeński.jpg
    sernik_wiedeński.jpg
    79.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
12 jajek!!!
icon_eek.gif


Ale wyglada bardzo ladnie. Ciezko, wilgotnie i ciagnie sie za nozem przy krojeniu i 'kluskuje'
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
No te jajka mnie właśnie skusiły, bo jeszcze w takiej kombinacji nie piekłam.
icon_biggrin.gif

Na szczęście akurat tyle miałam w domu. Uznałam, że to dobry znak, bo to był pierwszy przepis, do którego zajrzałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy