Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedeński wg D. M. Łebkowskich
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1359510" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik wiedeński</strong></p><p></p><p>Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej D.M. Łebkowskich, tom 38 &quot;Ciasta i ciasteczka II&quot; </p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>150 g mąki,</p><p>100 g masła,</p><p>50 g cukru,</p><p>1 żóltko,</p><p>sól</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>700 g sera (wzięłam tłusty w kostce i dwukrotnie go zmęłłam),</p><p>12 jaj,</p><p>50 g masła,</p><p>200 g cukru pudru,</p><p>1 łyżka cukru waniliowego,</p><p>50 g smażonej skórki pomarańczowej,</p><p>50 g rodzynków,</p><p>2 łyżki kaszy manny</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1. Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, włożyć do lodówki na 30 min.</p><p>2. Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Utrzeć w misce masło. Nie przerywajac ucierania, dodać kolejno żóltka, cukier puder i waniliowy oraz małymi porcjami ser. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z posiekaną skórką pomarańczową, opłukanymi rodzynkami i kaszą manną. Delikatnie wymieszać.</p><p>3. Tortownicę wyłożyć kruchym ciastem, podpiec 10 min w temp. 200 stopni C.</p><p>4. Na podpieczony spód nałożyć masę serową, rozprowadzić ją równo. Piec w temp.180 stopni C ok. 1 godz. Gdy wierzch sernika zrumieni się, przykryć folią aluminiową.</p><p>5. Upieczony sernik ostudzić i chłodzić 4-6 godz. Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawac z bitą smietaną.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ciasto robiłam w tortownicy o śr. 26 cm.</p><p>Oprócz cukru waniliowego dałam ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Zamiast smażonej skórki, dałam świeżo otartą i dwukrotnie więcej rodzynek.</p><p>Żółtka utarłam z cukrem, a masło roztopiłam i dodałam do utartych żółtek z serem.</p><p>Zamiast kruchego spodu, ze względów praktycznych dałam krótko podpieczony spód ciasteczkowy z mielonymi migdałami, bo moim zdaniem lepiej znosi chłodzenie niż kruche ciasto. Wiem, wiem, sernik wiedeński powinien być bez spodu, ale miałam zapotrzebowanie właśnie na taki. </p><p>Piekłam oczywiście uproszczoną metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 50 minut w 160). </p><p></p><p>Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny, ale puszysty. </p><p>Następnym razem spróbuję eksperymentalnie dodać cukier do białek, a nie żółtek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77880[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1359510, member: 1024"] [B]Sernik wiedeński[/B] Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej D.M. Łebkowskich, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II" [B]Ciasto:[/B] 150 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru, 1 żóltko, sól [B]Masa serowa:[/B] 700 g sera (wzięłam tłusty w kostce i dwukrotnie go zmęłłam), 12 jaj, 50 g masła, 200 g cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 50 g smażonej skórki pomarańczowej, 50 g rodzynków, 2 łyżki kaszy manny [B]Wykonanie:[/B] 1. Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, włożyć do lodówki na 30 min. 2. Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Utrzeć w misce masło. Nie przerywajac ucierania, dodać kolejno żóltka, cukier puder i waniliowy oraz małymi porcjami ser. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z posiekaną skórką pomarańczową, opłukanymi rodzynkami i kaszą manną. Delikatnie wymieszać. 3. Tortownicę wyłożyć kruchym ciastem, podpiec 10 min w temp. 200 stopni C. 4. Na podpieczony spód nałożyć masę serową, rozprowadzić ją równo. Piec w temp.180 stopni C ok. 1 godz. Gdy wierzch sernika zrumieni się, przykryć folią aluminiową. 5. Upieczony sernik ostudzić i chłodzić 4-6 godz. Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawac z bitą smietaną. [B]Moje uwagi:[/B] Ciasto robiłam w tortownicy o śr. 26 cm. Oprócz cukru waniliowego dałam ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Zamiast smażonej skórki, dałam świeżo otartą i dwukrotnie więcej rodzynek. Żółtka utarłam z cukrem, a masło roztopiłam i dodałam do utartych żółtek z serem. Zamiast kruchego spodu, ze względów praktycznych dałam krótko podpieczony spód ciasteczkowy z mielonymi migdałami, bo moim zdaniem lepiej znosi chłodzenie niż kruche ciasto. Wiem, wiem, sernik wiedeński powinien być bez spodu, ale miałam zapotrzebowanie właśnie na taki. Piekłam oczywiście uproszczoną metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 50 minut w 160). Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny, ale puszysty. Następnym razem spróbuję eksperymentalnie dodać cukier do białek, a nie żółtek. [ATTACH=full]77880[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedeński wg D. M. Łebkowskich
Bottom