Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedeński
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Durlikowa" data-source="post: 627550" data-attributes="member: 4182"><p>Sernik wiedeński</p><p></p><p>0,5kg twarogu (normalnego nie z wiaderka ani nie mielonego, lepiej samemu zmielić i wiedziec co mamy)</p><p>5 jaj raczej większych niż małych </p><p>12,5 dag masła</p><p>3 ugotowane ziemniaki (średniej wielkości)</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>1szkl cukru</p><p>łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>5 dag rodynek (rodzynki moczę, najlepiej dzień wcześniej ale nie koniecznie)</p><p>cukier waniliowy</p><p>1 łyżka smażonej skórki z pomarańczy (nie koniecznie)</p><p></p><p>Twaróg, ziemniaki zemleć przynajmniej dwa razy, można trzy. Masło z cukrem utrzeć dodając po żółtku i łyżce sera. Rodzynki i skórkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę i bakalie dodać do masy, delikatnie i dokładnie wymieszać. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50-60 min. Ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 24cm. Czasami robię z podwójnej porcji i wtedy wychodzi coś na wygląd tortu serowego bo taki wysoki lub w normalną blas</p><p>zkę prostokątną.</p><p>Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, można powiedzieć wręcz soczyste. Bardzo je lubię i z tego na pewno nie zrezygnuję.</p><p>Wszystkim którzy uwielbiają serniki i tym którzy ich nie cierpią naprawdę polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Durlikowa, post: 627550, member: 4182"] Sernik wiedeński 0,5kg twarogu (normalnego nie z wiaderka ani nie mielonego, lepiej samemu zmielić i wiedziec co mamy) 5 jaj raczej większych niż małych 12,5 dag masła 3 ugotowane ziemniaki (średniej wielkości) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1szkl cukru łyżeczka proszku do pieczenia 5 dag rodynek (rodzynki moczę, najlepiej dzień wcześniej ale nie koniecznie) cukier waniliowy 1 łyżka smażonej skórki z pomarańczy (nie koniecznie) Twaróg, ziemniaki zemleć przynajmniej dwa razy, można trzy. Masło z cukrem utrzeć dodając po żółtku i łyżce sera. Rodzynki i skórkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę i bakalie dodać do masy, delikatnie i dokładnie wymieszać. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 50-60 min. Ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 24cm. Czasami robię z podwójnej porcji i wtedy wychodzi coś na wygląd tortu serowego bo taki wysoki lub w normalną blas zkę prostokątną. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, można powiedzieć wręcz soczyste. Bardzo je lubię i z tego na pewno nie zrezygnuję. Wszystkim którzy uwielbiają serniki i tym którzy ich nie cierpią naprawdę polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedeński
Top
Bottom