Sernik wiedeński

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Bardzo go wszystkim polecam.

1 kg twarogu, zmielonego
10 jajek (osobno białka i żółtka)
400 g cukru pudru
1 kostka (250g) stopionego i ostudzonego masła
50 g kaszy manny
50 g rodzynek (daję zdecydowanie mniej)
szczypta soli, opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dodaję)

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ucierając dodawać porcjami ser, na koniec stopione masło (można to zrobić w robocie kuchennym, ja jednak wszystko ucieram w makutrze, w tym momencie dodajemy również proszek).
Do sera wmieszać sparzone wrzątkiem rodzynki, paszę mannę i sól. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy do ładnego zbrązowienia się wierzchu, około 1 godziny. Smacznego!
 

Załączniki

  • sernik.JPG
    sernik.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0
  • sernik_2.JPG
    sernik_2.JPG
    71.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
pisanki piękne, sernik nieco mniej widoczny, ale można domniemywać, że smakowity jest!
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy