Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedeński
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elle" data-source="post: 962208" data-attributes="member: 20671"><p>Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Bardzo go wszystkim polecam.</p><p></p><p>1 kg twarogu, zmielonego</p><p>10 jajek (osobno białka i żółtka)</p><p>400 g cukru pudru</p><p>1 kostka (250g) stopionego i ostudzonego masła</p><p>50 g kaszy manny</p><p>50 g rodzynek (daję zdecydowanie mniej)</p><p>szczypta soli, opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dodaję)</p><p></p><p>Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ucierając dodawać porcjami ser, na koniec stopione masło (można to zrobić w robocie kuchennym, ja jednak wszystko ucieram w makutrze, w tym momencie dodajemy również proszek).</p><p>Do sera wmieszać sparzone wrzątkiem rodzynki, paszę mannę i sól. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.</p><p>Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy do ładnego zbrązowienia się wierzchu, około 1 godziny. Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elle, post: 962208, member: 20671"] Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Bardzo go wszystkim polecam. 1 kg twarogu, zmielonego 10 jajek (osobno białka i żółtka) 400 g cukru pudru 1 kostka (250g) stopionego i ostudzonego masła 50 g kaszy manny 50 g rodzynek (daję zdecydowanie mniej) szczypta soli, opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dodaję) Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ucierając dodawać porcjami ser, na koniec stopione masło (można to zrobić w robocie kuchennym, ja jednak wszystko ucieram w makutrze, w tym momencie dodajemy również proszek). Do sera wmieszać sparzone wrzątkiem rodzynki, paszę mannę i sól. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy do ładnego zbrązowienia się wierzchu, około 1 godziny. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik wiedeński
Top
Bottom