Sernik znany u nas w domu jako "pani Hanki", bo od niej mama przepis dostała
Ciasto:
1/3 kostt. tłuszczu
2 jajka
3 łyżki cukru
1 szkl. krupczatki
1 łyżeczka proszku
Tłuszcz, cukier, żółtka utrzeć. Dodać mąkę, proszek. Dodać ubite na sztywno białka.
Ciasto rozkładać łyżką na blachę.
Masa serowa:
1,5 kg białego sera zmielonego trzykrotnie
10 jaj
1 kost. tłuszczu
2 szkl. cukru
3 łyżki krupczatki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Mąką posypać zmielony ser.
Tłuszcz, cukier rozetrzeć dodając stopniowo po jednym żółtku. Ucierać dalej dodając po trochu sera. Mocno ucierając dodać proszek. Dodać bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać łyżką z masą.
Masę wyłożyć na ciasto.
Piec ok. 45 min (lub dłużej) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu polukrować.
Uwaga: Masy serowej wystarcza na dwie blachy ciasta. My robimy zawsze z połowy porcji.
Zdjęcie pewnie koło świąt, kiedy będzie znów pieczony.

Ciasto:
1/3 kostt. tłuszczu
2 jajka
3 łyżki cukru
1 szkl. krupczatki
1 łyżeczka proszku
Tłuszcz, cukier, żółtka utrzeć. Dodać mąkę, proszek. Dodać ubite na sztywno białka.
Ciasto rozkładać łyżką na blachę.
Masa serowa:
1,5 kg białego sera zmielonego trzykrotnie
10 jaj
1 kost. tłuszczu
2 szkl. cukru
3 łyżki krupczatki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Mąką posypać zmielony ser.
Tłuszcz, cukier rozetrzeć dodając stopniowo po jednym żółtku. Ucierać dalej dodając po trochu sera. Mocno ucierając dodać proszek. Dodać bakalie.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać łyżką z masą.
Masę wyłożyć na ciasto.
Piec ok. 45 min (lub dłużej) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu polukrować.
Uwaga: Masy serowej wystarcza na dwie blachy ciasta. My robimy zawsze z połowy porcji.
Zdjęcie pewnie koło świąt, kiedy będzie znów pieczony.

Ostatnią edycję dokonał moderator: