Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z białą czekoladą i pistacjami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 620794" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik z białą czekoladą i pistacjami</strong></p><p></p><p>Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>Spód:</p><p>1 opakowanie ciasteczek Digestive (144 g)</p><p>około 50 g rozpuszczonego masła</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>700 g sera śmietankowego (np. Delfiko lub Zielona Łąka) w pokojowej temperaturze</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>1 łyżka esencji waniliowej </p><p>4 duże jajka</p><p>170 g białej czekolady</p><p>1 szklanka obranych ze skorupek i posiekanych pistacji (w tym dwie łyżki do dekoracji)</p><p>2 płaskie łyżki mąki pszennej</p><p></p><p>Dodatkowo – namoczone w wodzie opaski z codziennych gazet, przygotowane tak samo, jak w tym przepisie:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22472&hl=sernik" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22472&hl=sernik</a></p><p>Zamiast piec metodą gazetową, można też piec tradycyjnie, w kąpieli wodnej (godzina w 160 - 170 stopniach plus dodatkowo pół godziny po wyłączeniu piekarnika).</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.</p><p>Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Włożyć do lodówki, a potem piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Schłodzić. </p><p>Przygotować masę serową: </p><p>W misce wymieszać ser z cukrem i wanilią. Dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę, wymieszać. Nie miksować zbyt energicznie, aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Odłożyć dwie łyżki pistacji do dekoracji ciasta. Pozostałe pistacje wymieszać z mąką i dodać do masy serowej. Wylać masę na podpieczony spód.</p><p>Nagrzać piekarnik do 250 stopni C. </p><p>Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze.</p><p>Owinąć boki (obręcz) tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet, wstawić do piekarnika na 10 minut. Potem wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe i piec około 50 minut.</p><p>Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem boki ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki (najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).</p><p>Następnego dnia dowolnie udekorować (np. bitą śmietaną ) i posypać pozostałymi pistacjami. </p><p></p><p><strong>Inspiracja i baza przepisu :</strong></p><p><a href="http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/recipes.recipeListing/filter/dianas/recipeID/2218/Recipe.cfm" target="_blank">http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fu...2218/Recipe.cfm</a> </p><p></p><p>[ATTACH=full]19960[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]19959[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 620794, member: 1024"] [B]Sernik z białą czekoladą i pistacjami[/B] Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. [B]Składniki:[/B] Spód: 1 opakowanie ciasteczek Digestive (144 g) około 50 g rozpuszczonego masła [B]Masa serowa:[/B] 700 g sera śmietankowego (np. Delfiko lub Zielona Łąka) w pokojowej temperaturze 3/4 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 4 duże jajka 170 g białej czekolady 1 szklanka obranych ze skorupek i posiekanych pistacji (w tym dwie łyżki do dekoracji) 2 płaskie łyżki mąki pszennej Dodatkowo – namoczone w wodzie opaski z codziennych gazet, przygotowane tak samo, jak w tym przepisie: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22472&hl=sernik"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22472&hl=sernik[/URL] Zamiast piec metodą gazetową, można też piec tradycyjnie, w kąpieli wodnej (godzina w 160 - 170 stopniach plus dodatkowo pół godziny po wyłączeniu piekarnika). [B]Wykonanie:[/B] Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek. Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Włożyć do lodówki, a potem piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Schłodzić. Przygotować masę serową: W misce wymieszać ser z cukrem i wanilią. Dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę, wymieszać. Nie miksować zbyt energicznie, aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Odłożyć dwie łyżki pistacji do dekoracji ciasta. Pozostałe pistacje wymieszać z mąką i dodać do masy serowej. Wylać masę na podpieczony spód. Nagrzać piekarnik do 250 stopni C. Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze. Owinąć boki (obręcz) tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet, wstawić do piekarnika na 10 minut. Potem wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe i piec około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem boki ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki (najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort). Następnego dnia dowolnie udekorować (np. bitą śmietaną ) i posypać pozostałymi pistacjami. [B]Inspiracja i baza przepisu :[/B] [URL="http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/recipes.recipeListing/filter/dianas/recipeID/2218/Recipe.cfm"]http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fu...2218/Recipe.cfm[/URL] [ATTACH=full]19960[/ATTACH] [ATTACH=full]19959[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z białą czekoladą i pistacjami
Top
Bottom