Sernik z brzoskwiniami

thefighter

Member
Sty 15, 2006
37
0
0
Sernik z brzoskwiniami

Ciasto
3 szklanki mąki tortowej,
25 dag masła lub margaryny,
5 żółtek,
2 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie
50 dag tłustego białego sera,
żółtko
torebka budyniu waniliowego,
pół szklanki cukru,
cukier waniliowy,
pół kostki masła,
puszka brzoskwiń.
Wierzch
6 białek,
3 łyżki cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej.


Masło przeznaczone na ciasto utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą owinąć w folią i na 2 godz. wstawić do lodówki.

Dwukrotnie zemleć ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem i wciąż ucierająćporcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń.
Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijaniadodać cukier. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na warstwę piany.

Piec ok. 1 godziny w 180-190C.

Smacznego!
 

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Znam ten przepis, tylko u mnie do piany dodaje się szklankę cukru.Bardzo dobry sernik, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy