- Sty 15, 2006
- 37
- 0
- 0
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto
3 szklanki mąki tortowej,
25 dag masła lub margaryny,
5 żółtek,
2 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie
50 dag tłustego białego sera,
żółtko
torebka budyniu waniliowego,
pół szklanki cukru,
cukier waniliowy,
pół kostki masła,
puszka brzoskwiń.
Wierzch
6 białek,
3 łyżki cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Masło przeznaczone na ciasto utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą owinąć w folią i na 2 godz. wstawić do lodówki.
Dwukrotnie zemleć ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem i wciąż ucierająćporcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń.
Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijaniadodać cukier. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na warstwę piany.
Piec ok. 1 godziny w 180-190C.
Smacznego!
Ciasto
3 szklanki mąki tortowej,
25 dag masła lub margaryny,
5 żółtek,
2 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie
50 dag tłustego białego sera,
żółtko
torebka budyniu waniliowego,
pół szklanki cukru,
cukier waniliowy,
pół kostki masła,
puszka brzoskwiń.
Wierzch
6 białek,
3 łyżki cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Masło przeznaczone na ciasto utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą owinąć w folią i na 2 godz. wstawić do lodówki.
Dwukrotnie zemleć ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem i wciąż ucierająćporcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć na niej połówki brzoskwiń.
Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijaniadodać cukier. Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na warstwę piany.
Piec ok. 1 godziny w 180-190C.
Smacznego!