Sernik z czekoladą i wiśniami

Silka34

Member
Kwi 7, 2011
10
0
0
Serniczek ten znalazłam kiedyś w internecie i lekko zmodyfikowałam.Zaczął być stałym gościem na naszym stole...bo cóż wiele mówić, to połączenie sera, czekolady i wiśni to dla Nas rozkosz dla podniebienia...

Ciasto

20 dag dobrej gorzkiej czekolady
20 dag masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

0,5 kg sera śmietankowego
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
sok z jednej cytryny
budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: wiśnie drelowane (ilość wg. upodobań), czekolada do dekoracji


Wykonujemy ciasto:
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.Oddzielić białka od żółtek i ubić.W osobnym naczyniu utrzeć (ja robię mikserem) żółtka z cukrem, stopniowo dodając ostudzoną czekoladę.Do masy dodajemy ubite białka i ciągle miksując mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć łyżką 3/4 ciasta.

Przygotowanie masy serowej:
Twaróg miksujemy z miękkim masłem i żółtkami. Dodajemy cukier, ubite białka, sypki budyń i proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie wlewamy sok z cytryny.


Przygotowaną masę wylewamy na czekoladowe ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie, lekko wciskając je w masę serową. Na wierzchu wykładamy łyżką pozostałą część ciasta czekoladowego i wykałaczką lub widelcem robimy nierównomierne "esy-floresy".
Ciasto pieczemy w temp.180 stopni około 50-60 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.


PS.Jestem nowicjuszem na tym forum. Pieczenie to od lat moje wielkie hobby ale nigdy nie odważyłam się upubliczniać moich wypieków. Zachęcili mnie najbliżsi, od lat skazani na moje eksperymenty. Dużo się od Was uczę i dużo ciast przetestowałam. Może czas abym wyszła z ukrycia
icon_smile.gif
Zrobiłam zdjęcie, nienakrojonego ciasta (za ciepłe)...jak jutro coś "ostanie" dorzucę fotkę w przekroju
icon_smile.gif


 

Załączniki

  • 001.JPG
    001.JPG
    122.5 KB · Wyświetleń: 0

Silka34

Member
Kwi 7, 2011
10
0
0
A tu jak obiecałam ciacho w przekroju... i po degustacji.Powiem krótko...najbardziej leciutki, puszysty i rozpływający się serniczek, z tych które piekę. Z czystym sumieniem polecam!
 

Załączniki

  • 002.JPG
    002.JPG
    81.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy