Serniczek ten znalazłam kiedyś w internecie i lekko zmodyfikowałam.Zaczął być stałym gościem na naszym stole...bo cóż wiele mówić, to połączenie sera, czekolady i wiśni to dla Nas rozkosz dla podniebienia...
Ciasto
20 dag dobrej gorzkiej czekolady
20 dag masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
0,5 kg sera śmietankowego
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
sok z jednej cytryny
budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: wiśnie drelowane (ilość wg. upodobań), czekolada do dekoracji
Wykonujemy ciasto:
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.Oddzielić białka od żółtek i ubić.W osobnym naczyniu utrzeć (ja robię mikserem) żółtka z cukrem, stopniowo dodając ostudzoną czekoladę.Do masy dodajemy ubite białka i ciągle miksując mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć łyżką 3/4 ciasta.
Przygotowanie masy serowej:
Twaróg miksujemy z miękkim masłem i żółtkami. Dodajemy cukier, ubite białka, sypki budyń i proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie wlewamy sok z cytryny.
Przygotowaną masę wylewamy na czekoladowe ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie, lekko wciskając je w masę serową. Na wierzchu wykładamy łyżką pozostałą część ciasta czekoladowego i wykałaczką lub widelcem robimy nierównomierne "esy-floresy".
Ciasto pieczemy w temp.180 stopni około 50-60 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
PS.Jestem nowicjuszem na tym forum. Pieczenie to od lat moje wielkie hobby ale nigdy nie odważyłam się upubliczniać moich wypieków. Zachęcili mnie najbliżsi, od lat skazani na moje eksperymenty. Dużo się od Was uczę i dużo ciast przetestowałam. Może czas abym wyszła z ukrycia
Zrobiłam zdjęcie, nienakrojonego ciasta (za ciepłe)...jak jutro coś "ostanie" dorzucę fotkę w przekroju
Ciasto
20 dag dobrej gorzkiej czekolady
20 dag masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
0,5 kg sera śmietankowego
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
sok z jednej cytryny
budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: wiśnie drelowane (ilość wg. upodobań), czekolada do dekoracji
Wykonujemy ciasto:
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.Oddzielić białka od żółtek i ubić.W osobnym naczyniu utrzeć (ja robię mikserem) żółtka z cukrem, stopniowo dodając ostudzoną czekoladę.Do masy dodajemy ubite białka i ciągle miksując mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć łyżką 3/4 ciasta.
Przygotowanie masy serowej:
Twaróg miksujemy z miękkim masłem i żółtkami. Dodajemy cukier, ubite białka, sypki budyń i proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie wlewamy sok z cytryny.
Przygotowaną masę wylewamy na czekoladowe ciasto. Na wierzchu układamy wiśnie, lekko wciskając je w masę serową. Na wierzchu wykładamy łyżką pozostałą część ciasta czekoladowego i wykałaczką lub widelcem robimy nierównomierne "esy-floresy".
Ciasto pieczemy w temp.180 stopni około 50-60 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
PS.Jestem nowicjuszem na tym forum. Pieczenie to od lat moje wielkie hobby ale nigdy nie odważyłam się upubliczniać moich wypieków. Zachęcili mnie najbliżsi, od lat skazani na moje eksperymenty. Dużo się od Was uczę i dużo ciast przetestowałam. Może czas abym wyszła z ukrycia

