Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z dyni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1184835" data-attributes="member: 23623"><p>Przepis z wrześniowej Kuchni. Bardzo delikatny, pieczony w kąpieli wodnej.</p><p></p><p> Sernik z dyni</p><p></p><p> 2 szklanki puré&#65279;e z dyni,</p><p> 750 g tłustego twarogu (dałam półtłusty, wiaderkowy, zmielony),</p><p> 6 jajek,</p><p> 1 laska wanilii (dałam ekstrakt waniliowy),</p><p> 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,</p><p> 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,</p><p> 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (dałam 1/4 łyżeczki mielonego),</p><p> 1/2 łyżeczki soli,</p><p> 2 łyżki soku z cytryny,</p><p> 200 g cukru pudru</p><p> *dałam jeszcze 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej</p><p></p><p></p><p>Aby przygotować puré&#65279;e, ścieramy miąższ z dyni (ok. 1-1,2 kg, jeśli wyszło nam więcej możemy je zamrozić, zrobić zupę itd.) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, a następnie miksujemy. Studzimy, miksujemy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny. Miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Tortownicę (moja 21 cm) szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy do której wlewamy wodę (użyłam gorącej) do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy 1 godzinę 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!</p><p></p><p>sernik dyniowy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1184835, member: 23623"] Przepis z wrześniowej Kuchni. Bardzo delikatny, pieczony w kąpieli wodnej. Sernik z dyni 2 szklanki purée z dyni, 750 g tłustego twarogu (dałam półtłusty, wiaderkowy, zmielony), 6 jajek, 1 laska wanilii (dałam ekstrakt waniliowy), 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (dałam 1/4 łyżeczki mielonego), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g cukru pudru *dałam jeszcze 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dyni (ok. 1-1,2 kg, jeśli wyszło nam więcej możemy je zamrozić, zrobić zupę itd.) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, a następnie miksujemy. Studzimy, miksujemy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny. Miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Tortownicę (moja 21 cm) szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy do której wlewamy wodę (użyłam gorącej) do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy 1 godzinę 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego! sernik dyniowy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z dyni
Bottom