Jesienno-zimowy sernik z jabłkowym wierzchem i prażonymi orzechami włoskimi. Dobre
połączenie smaków. Kremowy sernik nowojorski. Następnym razem dam jednak mniej
cukru do masy serowej albo użyję bardzo kwasnych jabłek na wierzch, których nie udało
mi się dostać w okolicy. Cynamon mozna wymiennie stosować z gotową mieszanką:
przyprawą do szarlotki. Polecam.
Składniki: (szklanka/kubek 235 ml)
Ciasto-spód:
1 kubek herbatników typu digestive (100 gram)
1/2 kubka drobno posiekanych orzechów włoskich (80 gram)
1/4 kubka jasnego cukru brązowego (uzyłam cukru trzcinowego)
1 łyzeczka mielonego cynamonu
1/4 kubka masła (ok. 55 gram), do roztopienia
Masa serowa:
680-700 serka kremowego - czyli o zawartosci ok. 24 gramy tłuszczu/100 gram
(uzylam "Serka smietankowego" MilkLand, kupiony w Tesco, opakowanie po 500 gram)
3/4 kubka cukru
4 jajka (wielkosc M)
1 łyzeczki ektraktu waniliowego (ew. kilka kropel aromatu waniliowego)
Wierzch jabłkowy:
1/3 kubka cukru
1/2 łyzeczki mielonego cynamonu
4 kubki obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (ok. 400 gram) - mierzonych już w
wersji "plasterkowej" (użyłam 4 srednich jabłek)
1/2 kubka pokrojonych orzechów (80 gram)
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozpusc masło.
Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Bardz drobno kruszymy herbatniki i orzechy
włoskie (najlepiej malekserem). Mieszamy z cukrem, cynamonem i roztopionym masłem.
Masa powinna mieć konsystencję srednio mokrej bułki tartej. Do formy - tortownicy o
srednicy co najmniej 22 cm (najlepiej 25), wyłozonej folią aluminiową, wykładamy
przygotowany spód, dociskamy do dna, wykładamy boki tortownicy (starczy mniej więcej
na połowę wysokosci tortownicy). Pieczemy w piekarniku przez 10 minut. Pozwalamy
trochę wystygnąć.
Masa serowa: serek i cukier dokładnie wyrabiamy mikserem az do uzyskania gładkiej
konsystencji. Dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.
Wierzch jabłkowy: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki
(użyłam malaksera, dlatego plasterki są równe). Cynamon i cukier mieszamy razem.
Mieszankę cynamonowo-cukrową i jabłka dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę
serową, można lekko docisnąć łyżką. Posypujemy orzechami.
Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik, po tym czasie zostawiamy ciasto w
zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Następnie otwieramy szeroko piekarnik. Po
wystudzeniu ciasto dobrze jest włożyć do lodówki.
Moje przeliczniki:
1 szklanka = 235 ml
1/2 szklanki = 120 ml
1/3 szklanki = 80 ml
1/4 szklanki =60 ml
1 łyżka stołowa = 14,79 ml
1 łyżeczka = 4,93 ml
1/2łyżeczki = 2,46 ml
1/4 łyżeczki = 1,23 ml
[miary amerykańskie, których używam]

połączenie smaków. Kremowy sernik nowojorski. Następnym razem dam jednak mniej
cukru do masy serowej albo użyję bardzo kwasnych jabłek na wierzch, których nie udało
mi się dostać w okolicy. Cynamon mozna wymiennie stosować z gotową mieszanką:
przyprawą do szarlotki. Polecam.
Składniki: (szklanka/kubek 235 ml)
Ciasto-spód:
1 kubek herbatników typu digestive (100 gram)
1/2 kubka drobno posiekanych orzechów włoskich (80 gram)
1/4 kubka jasnego cukru brązowego (uzyłam cukru trzcinowego)
1 łyzeczka mielonego cynamonu
1/4 kubka masła (ok. 55 gram), do roztopienia
Masa serowa:
680-700 serka kremowego - czyli o zawartosci ok. 24 gramy tłuszczu/100 gram
(uzylam "Serka smietankowego" MilkLand, kupiony w Tesco, opakowanie po 500 gram)
3/4 kubka cukru
4 jajka (wielkosc M)
1 łyzeczki ektraktu waniliowego (ew. kilka kropel aromatu waniliowego)
Wierzch jabłkowy:
1/3 kubka cukru
1/2 łyzeczki mielonego cynamonu
4 kubki obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (ok. 400 gram) - mierzonych już w
wersji "plasterkowej" (użyłam 4 srednich jabłek)
1/2 kubka pokrojonych orzechów (80 gram)
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozpusc masło.
Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Bardz drobno kruszymy herbatniki i orzechy
włoskie (najlepiej malekserem). Mieszamy z cukrem, cynamonem i roztopionym masłem.
Masa powinna mieć konsystencję srednio mokrej bułki tartej. Do formy - tortownicy o
srednicy co najmniej 22 cm (najlepiej 25), wyłozonej folią aluminiową, wykładamy
przygotowany spód, dociskamy do dna, wykładamy boki tortownicy (starczy mniej więcej
na połowę wysokosci tortownicy). Pieczemy w piekarniku przez 10 minut. Pozwalamy
trochę wystygnąć.
Masa serowa: serek i cukier dokładnie wyrabiamy mikserem az do uzyskania gładkiej
konsystencji. Dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta.
Wierzch jabłkowy: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki
(użyłam malaksera, dlatego plasterki są równe). Cynamon i cukier mieszamy razem.
Mieszankę cynamonowo-cukrową i jabłka dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę
serową, można lekko docisnąć łyżką. Posypujemy orzechami.
Pieczemy przez godzinę. Wyłączamy piekarnik, po tym czasie zostawiamy ciasto w
zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Następnie otwieramy szeroko piekarnik. Po
wystudzeniu ciasto dobrze jest włożyć do lodówki.
Moje przeliczniki:
1 szklanka = 235 ml
1/2 szklanki = 120 ml
1/3 szklanki = 80 ml
1/4 szklanki =60 ml
1 łyżka stołowa = 14,79 ml
1 łyżeczka = 4,93 ml
1/2łyżeczki = 2,46 ml
1/4 łyżeczki = 1,23 ml
[miary amerykańskie, których używam]




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: