Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 752920" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Jest to bardzo udana kompozycja placka z jabłkami i sernika, dająca w efekcie ciasto nieopatrzone - a co ważniejsze - bardzo smaczne. Składa się z trzech warstw: krążka kruchego ciasta, warstwy jabłek i warstwy masy serowej. Doskonale nadaje sie do uświetnienia herbatki w gronie bliskich i przyjaciół.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">20 dkg mąki krupczatki</span></p><p><span style="font-size: 26px">14 dkg masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">8 dkg cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 jaja (lub 2 żółtek)</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżki stołowej rumu lub białego wina</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 paczki cukru waniliowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypty soli</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">75 dkg obranych, kwaskowatych jabłek</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg tłustego białego sera</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 dkg masła </span></p><p><span style="font-size: 26px">8 dkg cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 jajko</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 - 4 łyżki gęstej śmietany</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 paczki cukru waniliowego</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">żółtko rozmieszane z łyżką śmietany</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Składniki ciasta siekamy nożem, a gdy się dokładnie zmieszają, łączymy ciasto ręką, formując kulę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy równomiernie dno lekko natłuszczonej tortownicy ( ja używam tortownicy o średnicy 22 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i krótko podpiekamy w gorącym piekarniku na lekko złoty kolor. Z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w niezbyt cienkie plasterki, które układamy na kruchym spodzie.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Ser przecieramy przez sitko. 5 dkg masła ucieramy na pianę z 8 dkg cukru pudru i jednym całym jajem, dodajemy przetarty ser, śmietanę, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Ucieramy nadal nie mniej niż przez 20 minut (można to zrobić w malakserze, oprócz przecierania sera), bo od tego zależy delikatność i pulchność masy serowej. Masę serową wykładamy na jabłka. Powierzchnię sernika z jabłkami smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką śmietany. Tortownicę wsuwamy do średnio gorącego piekarnika </span></p><p><span style="font-size: 26px">(180 - 190 st.) na około 40 minut. Dopiero po zupełnym ochłodzeniu sernik zsuwamy na podstawkę tortową.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 752920, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis. Jest to bardzo udana kompozycja placka z jabłkami i sernika, dająca w efekcie ciasto nieopatrzone - a co ważniejsze - bardzo smaczne. Składa się z trzech warstw: krążka kruchego ciasta, warstwy jabłek i warstwy masy serowej. Doskonale nadaje sie do uświetnienia herbatki w gronie bliskich i przyjaciół. [B]Składniki[/B] 20 dkg mąki krupczatki 14 dkg masła 8 dkg cukru pudru 1 jaja (lub 2 żółtek) łyżki stołowej rumu lub białego wina 1/2 paczki cukru waniliowego szczypty soli 75 dkg obranych, kwaskowatych jabłek 25 dkg tłustego białego sera 5 dkg masła 8 dkg cukru pudru 1 jajko 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym 1/2 paczki cukru waniliowego żółtko rozmieszane z łyżką śmietany Składniki ciasta siekamy nożem, a gdy się dokładnie zmieszają, łączymy ciasto ręką, formując kulę. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy równomiernie dno lekko natłuszczonej tortownicy ( ja używam tortownicy o średnicy 22 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i krótko podpiekamy w gorącym piekarniku na lekko złoty kolor. Z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w niezbyt cienkie plasterki, które układamy na kruchym spodzie. Ser przecieramy przez sitko. 5 dkg masła ucieramy na pianę z 8 dkg cukru pudru i jednym całym jajem, dodajemy przetarty ser, śmietanę, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Ucieramy nadal nie mniej niż przez 20 minut (można to zrobić w malakserze, oprócz przecierania sera), bo od tego zależy delikatność i pulchność masy serowej. Masę serową wykładamy na jabłka. Powierzchnię sernika z jabłkami smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką śmietany. Tortownicę wsuwamy do średnio gorącego piekarnika (180 - 190 st.) na około 40 minut. Dopiero po zupełnym ochłodzeniu sernik zsuwamy na podstawkę tortową. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z jabłkami
Top
Bottom