Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z lemon curdem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 889813" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]45101[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]45130[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><em><strong></strong></em></p><p><em><strong>Spód:</strong></em></p><p>* 225g ciastek digestive - rozdrobnić</p><p>* ok.60 g masła - rozpuścić</p><p></p><p><em><strong>Masa serowa:</strong></em></p><p><em><strong></strong></em></p><p>* 500 g sera śmietankowego,</p><p>* 400 g jogurtu greckiego</p><p>* 4 jajka</p><p>* 200 g czekolady białej</p><p>* 1 łyżka soku z cytryny</p><p>* 1 opakowanie budyniu waniliowego</p><p></p><p><em><strong>Lemon curd</strong></em></p><p></p><p>* sok z 1 dużej cytryny</p><p>* skórka z 1 cytryny</p><p>* 3 żółtka</p><p>* 110 g cukru</p><p>* 60 g masła</p><p></p><p><em><strong>Masa śmietanowa</strong></em></p><p></p><p>* 500 g gęstej śmietany (u mnie 18%)</p><p>* 4 łyżki (z górką) serka homogenizowanego, naturalnego</p><p>* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , (z ziarenkami u mnie) </p><p>* 2 opakowani cukru wanilinowego ( u mnie: z dodatkiem prawdziwej wanilii)</p><p></p><p>Wymieszać pokruszone digestive z masłem. Mieszaniną wylepić dno i część boków tortownicy o średnicy <strong>26cm</strong>. Wstawić do lodówki na pół godziny</p><p></p><p><em><strong>Lemon curd:</strong></em> Do rondelka wsypać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Dobrze wymieszać i postawić rondelek na bardzo małym ogniu. Podgrzewać ciągle mieszając. Jak masa zrobi się już gęsta, dodajemy masło pokrojone na malutkie kawałeczki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystygnięcia.</p><p></p><p><em><strong>Masa serowa:</strong></em> Do miski włożyć ser, jogurt grecki, jajka i budyń. Wszystko razem dokładnie ale krótko wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać. </p><p>Wlać masę serową do tortownicy.</p><p>Na wierzch układać łyżeczką wystudzony lemon curd. Delikatnie rozprowadzić , aby powstał efekt marmurku.</p><p>Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić sernik. Po 8 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h 10min.</p><p>Przygotować <em><strong>polewę śmietanową:</strong></em> do miski dać śmietanę, serek homogenizowany, cukier wanilinowy i ekstrakt. Krótko wymieszać.</p><p></p><p>Wyjąć sernik z piekarnika (piekarnika ustawić na 160 stopni) i na wierzch wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ponownie tortownicę do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 8 minut.</p><p>Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika (ja wkładam pomiędzy drzwiczki i piekarnik, rękawicę kuchenną) i zostawić sernik na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]45102[/ATTACH]</p><p></p><p>Tak wygląda sernik przed wstawieniem do piekarnika</p><p>* Jak wyjęłam sernik z piekarnika, przed wyłożeniem polewy, to lekko stuknęłam dnem tortownicy aby sernik sobie siadł równo, a nożem oddzieliłam boki sernika od tortownicy</p><p>Polewa śmietanowa jest bardzo błyszcząca na wierzchu. A te czarne drobinki, to ziarenka wanilii.</p><p>Nie wygładzałam powierzchni sernika przed wstawieniem do piekarnika i tak mu już zostało. Stąd ta polewa śmietanowa</p><p></p><p>[ATTACH=full]45131[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 889813, member: 4258"] [ATTACH=full]45101[/ATTACH] [ATTACH=full]45130[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B] Spód:[/B][/I] * 225g ciastek digestive - rozdrobnić * ok.60 g masła - rozpuścić [I][B]Masa serowa: [/B][/I] * 500 g sera śmietankowego, * 400 g jogurtu greckiego * 4 jajka * 200 g czekolady białej * 1 łyżka soku z cytryny * 1 opakowanie budyniu waniliowego [I][B]Lemon curd[/B][/I] * sok z 1 dużej cytryny * skórka z 1 cytryny * 3 żółtka * 110 g cukru * 60 g masła [I][B]Masa śmietanowa[/B][/I] * 500 g gęstej śmietany (u mnie 18%) * 4 łyżki (z górką) serka homogenizowanego, naturalnego * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , (z ziarenkami u mnie) * 2 opakowani cukru wanilinowego ( u mnie: z dodatkiem prawdziwej wanilii) Wymieszać pokruszone digestive z masłem. Mieszaniną wylepić dno i część boków tortownicy o średnicy [B]26cm[/B]. Wstawić do lodówki na pół godziny [I][B]Lemon curd:[/B][/I] Do rondelka wsypać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Dobrze wymieszać i postawić rondelek na bardzo małym ogniu. Podgrzewać ciągle mieszając. Jak masa zrobi się już gęsta, dodajemy masło pokrojone na malutkie kawałeczki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystygnięcia. [I][B]Masa serowa:[/B][/I] Do miski włożyć ser, jogurt grecki, jajka i budyń. Wszystko razem dokładnie ale krótko wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać. Wlać masę serową do tortownicy. Na wierzch układać łyżeczką wystudzony lemon curd. Delikatnie rozprowadzić , aby powstał efekt marmurku. Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić sernik. Po 8 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h 10min. Przygotować [I][B]polewę śmietanową:[/B][/I] do miski dać śmietanę, serek homogenizowany, cukier wanilinowy i ekstrakt. Krótko wymieszać. Wyjąć sernik z piekarnika (piekarnika ustawić na 160 stopni) i na wierzch wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ponownie tortownicę do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika (ja wkładam pomiędzy drzwiczki i piekarnik, rękawicę kuchenną) i zostawić sernik na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. [ATTACH=full]45102[/ATTACH] Tak wygląda sernik przed wstawieniem do piekarnika * Jak wyjęłam sernik z piekarnika, przed wyłożeniem polewy, to lekko stuknęłam dnem tortownicy aby sernik sobie siadł równo, a nożem oddzieliłam boki sernika od tortownicy Polewa śmietanowa jest bardzo błyszcząca na wierzchu. A te czarne drobinki, to ziarenka wanilii. Nie wygładzałam powierzchni sernika przed wstawieniem do piekarnika i tak mu już zostało. Stąd ta polewa śmietanowa [ATTACH=full]45131[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z lemon curdem
Top
Bottom