Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z makiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 40358" data-attributes="member: 90"><p><u>ciasto:</u></p><p>2 1/4 szkl. mąki</p><p>1 1/4 szkl.cukru pudru</p><p>1 margaryna</p><p>2 jajka</p><p>1 łużeczka proszu do piecz</p><p></p><p><u>Masa makowa:</u></p><p>2 szkl. maku</p><p>1/2 kostki masła(rozpuścić)</p><p>4 jajka</p><p>2 łyżki miodu</p><p>1 szkl. cukru</p><p>olejek migdałowy</p><p></p><p><u>Masa serowa</u></p><p>1 kg sera</p><p>3/4 kostki masła lub margaryny</p><p>4 jajka</p><p>1 1/2 szkl. cukru</p><p>bakalie</p><p></p><p><u>Ciasto</u>: margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę i proszek. Zostawić na godzinę. Wyłożyć na formę. Można podpiec.</p><p><u>Masa makowa</u>: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać rozpuszczone masło, miód, żółtka, ubite białka i olejek</p><p><u>Masa serowa</u> : Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę(lub użyć gotowy)Utrzeć z żótkami, cukrem i masłem. Dodać bakalie i pianę ubitą na sztywno.</p><p></p><p>Na cieście układać na przemian łyżkę masy serowej, łyżkę makowej. Można wyłożyć też cała 1 masę na spód, drugą na wierzch ( polecam na spód ser, na wierzch mak)</p><p>Po wierzchu, po upieczeniu można polać polewą czekoladową albo lukrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 40358, member: 90"] [U]ciasto:[/U] 2 1/4 szkl. mąki 1 1/4 szkl.cukru pudru 1 margaryna 2 jajka 1 łużeczka proszu do piecz [U]Masa makowa:[/U] 2 szkl. maku 1/2 kostki masła(rozpuścić) 4 jajka 2 łyżki miodu 1 szkl. cukru olejek migdałowy [U]Masa serowa[/U] 1 kg sera 3/4 kostki masła lub margaryny 4 jajka 1 1/2 szkl. cukru bakalie [U]Ciasto[/U]: margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę i proszek. Zostawić na godzinę. Wyłożyć na formę. Można podpiec. [U]Masa makowa[/U]: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać rozpuszczone masło, miód, żółtka, ubite białka i olejek [U]Masa serowa[/U] : Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę(lub użyć gotowy)Utrzeć z żótkami, cukrem i masłem. Dodać bakalie i pianę ubitą na sztywno. Na cieście układać na przemian łyżkę masy serowej, łyżkę makowej. Można wyłożyć też cała 1 masę na spód, drugą na wierzch ( polecam na spód ser, na wierzch mak) Po wierzchu, po upieczeniu można polać polewą czekoladową albo lukrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z makiem
Top
Bottom