- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Składniki;
(Powinny być w temperaturze pokojowej)
Baza;
200g herbatników
50g orzeszków ziemnych, solonych
100g ciemnej czekolady, pokruszonej drobno lub czekoladowych guziczków
50g miękkiego masła, niesolonego
Masa serowa;
500g kremowego serka
3 jaja
3 żółtka
200g cukru
125 ml śmietany
250g gładkiego masła orzechowego
Polewa;
250 ml śmietany
100g mlecznej czekolady lub czekoladowych guziczków
30g drobnego brązowego cukru
Forma o średnicy 23cm.
W robocie kuchennym zmielić herbatniki, dodać pokruszoną czekoladę, masło i orzechy. Zmiksować do połączenia. Masę umieścić w formie i uformować ją na dnie, dociskając do spodu tak by powstała jednolita warstwa. Tortownicę włożyć do lodówki.
W misce robota umieścić ser, jaja, żółtka, śmietanę oraz masło orzechowe. Zmiksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Masę wylać na schłodzony spód herbatnikowy, wygładzić powierzchnię i umieścić w piekarniku na 1 godzinę lecz sprawdzić już po 50 min (wierzch powinien się ściąć). Sernik wyjąć z piekarnika i przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z kawałkami czekolady,mieszać. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Polewę wylać na sernik i włożyć do piekarnika na 10 min (tylko do ścięcia polewy). Studzić w uchylonym piekarniku.