Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
SERNIK z morelami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1122656" data-attributes="member: 592"><p>Podstawa <a href="http://ucztavege.most.org.pl/przepisy/07.html" target="_blank"> <strong>to tu,</strong> </a>trochę zmieniłam ,a ponadto trochę korzystałam z Krysi różnych pomysłów (np<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32655&st=0&p=1073503&#entry1073503" target="_blank"> tu</a>) i tak powstał pyszny sernik , naprawdę </p><p></p><p>[ATTACH=full]63195[/ATTACH]</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>SERNIK z morelami, bez jajek</strong></p><p></p><p>CIASTO:</p><p></p><p>1/3 kostki masła</p><p>1/3 szkl. cukru</p><p>3 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1,5 szkl. mąki</p><p></p><p>MASA SEROWA:</p><p></p><p>1 kg półtłustego twarogu( dałam taki 3 razy mielony i wiaderko-500g Delfico)</p><p>3/4 szkl. cukru pudru</p><p>1/2 kostki masła</p><p>1 torebka budyniu waniliowego</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej</p><p></p><p>oraz </p><p></p><p>puszka moreli</p><p></p><p>i ew. polewa</p><p></p><p>400g kwaśnej śmietany i 1-2 łyżki cukru pudru</p><p></p><p>Masło, cukier i śmietanę przeznaczone na ciasto wymieszaj w misce ręką na jednolitą masę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagniataj, aż cała mąka połączy się z masą maślaną. Podziel ciasto na trzy części. Z dwóch rozwałkuj placek takiej wielkości, aby można nim było wyłożyć dno i boki blaszki do pieczenia (może być kwadratowa o boku 25 cm lub tortownica 26 cm). Ciasto ułóż w suchej blaszce i mocno przyciśnij do jej boków. Z reszty ciasta rozwałkuj cieniutki prostokąt. Potnij go wzdłuż na paski a szerokości 1 cm. Przepuść ser przez maszynkę co najmniej dwa razy (lub kup już zmielony). Ważne jest, aby był wilgotny, wtedy sernik będzie się rozpływał w ustach. Jeżeli kupisz ser zbyt suchy, po zmieleniu dodaj do niego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.</p><p>W misce rozetrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj budyń, cukier waniliowy. Cały czas miksując, dokładaj stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dorzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ostrożnie łyżką.</p><p>Wyłóż masę na ciasto, dokładnie rozsmaruj, ułóż pocięte odsączone z zalewy morele. Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika (180 st. C) na 40 minut. Wierzch gotowego sernika powinien być zrumieniony na złoto.</p><p></p><p><strong>Uwagi moje</strong></p><p></p><p>-ja całe ciasto dałam na spód ,a wierzch upieczonego sernika polałam śmietaną kwaśną(mieszanką 36% z 22%, śmietany było 400g plus 2 łyżki cukru pudru) i wstawiłam powrotem do piekarnika gorącego ,ale już wyłączonego po 20 minutach wyjęłam i wystudziłam </p><p>-ja spód sernika czyli ciasto podpiekłam na blado, przestudziłam i dopiero kładłam masę serową</p><p>[ATTACH=full]63196[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1122656, member: 592"] Podstawa [URL="http://ucztavege.most.org.pl/przepisy/07.html"] [B]to tu,[/B] [/URL]trochę zmieniłam ,a ponadto trochę korzystałam z Krysi różnych pomysłów (np[URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32655&st=0&p=1073503&#entry1073503"] tu[/URL]) i tak powstał pyszny sernik , naprawdę [ATTACH=full]63195[/ATTACH] [B] SERNIK z morelami, bez jajek[/B] CIASTO: 1/3 kostki masła 1/3 szkl. cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. mąki MASA SEROWA: 1 kg półtłustego twarogu( dałam taki 3 razy mielony i wiaderko-500g Delfico) 3/4 szkl. cukru pudru 1/2 kostki masła 1 torebka budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej oraz puszka moreli i ew. polewa 400g kwaśnej śmietany i 1-2 łyżki cukru pudru Masło, cukier i śmietanę przeznaczone na ciasto wymieszaj w misce ręką na jednolitą masę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagniataj, aż cała mąka połączy się z masą maślaną. Podziel ciasto na trzy części. Z dwóch rozwałkuj placek takiej wielkości, aby można nim było wyłożyć dno i boki blaszki do pieczenia (może być kwadratowa o boku 25 cm lub tortownica 26 cm). Ciasto ułóż w suchej blaszce i mocno przyciśnij do jej boków. Z reszty ciasta rozwałkuj cieniutki prostokąt. Potnij go wzdłuż na paski a szerokości 1 cm. Przepuść ser przez maszynkę co najmniej dwa razy (lub kup już zmielony). Ważne jest, aby był wilgotny, wtedy sernik będzie się rozpływał w ustach. Jeżeli kupisz ser zbyt suchy, po zmieleniu dodaj do niego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. W misce rozetrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj budyń, cukier waniliowy. Cały czas miksując, dokładaj stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dorzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ostrożnie łyżką. Wyłóż masę na ciasto, dokładnie rozsmaruj, ułóż pocięte odsączone z zalewy morele. Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika (180 st. C) na 40 minut. Wierzch gotowego sernika powinien być zrumieniony na złoto. [B]Uwagi moje[/B] -ja całe ciasto dałam na spód ,a wierzch upieczonego sernika polałam śmietaną kwaśną(mieszanką 36% z 22%, śmietany było 400g plus 2 łyżki cukru pudru) i wstawiłam powrotem do piekarnika gorącego ,ale już wyłączonego po 20 minutach wyjęłam i wystudziłam -ja spód sernika czyli ciasto podpiekłam na blado, przestudziłam i dopiero kładłam masę serową [ATTACH=full]63196[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
SERNIK z morelami
Top
Bottom