Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 256176" data-attributes="member: 592"><p>SERNIK Z ORZECHAMI</p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi gazety ,,Smaki i aromaty",jest to bardzo smaczny </p><p>i ślicznie wyglądający sernik. </p><p>Masa serowa</p><p>1 kg twarogu dobrego np trzykrotnie mielonego ,a najlepiej taki wiejski</p><p>25 dag masła</p><p>10 jajek</p><p>15 dag cukru pudru</p><p>10-15 dag cukru kryształu</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>1 budyń śmietankowy,waniliowy</p><p>Wierzch</p><p>12,5 dag masła</p><p>1cukier waniliowy</p><p>5 dag cukru pudru</p><p>15 dag serka homogenizowanego naturalnego</p><p>1 łyżka mleka w proszku -ja daję z 4-5 łyżek tego mleka w proszku</p><p>30ml spirytusu</p><p>10 dag orzechów włoskich</p><p>5 dag gorzkiej czekolady</p><p>a ponadto</p><p>Kruche ciasto przygotowane z:</p><p>20 dag mąki </p><p>15 dag masła</p><p>1 żółtka</p><p>7 dag cukru pudru</p><p>Ucieramy 25 dag masła z 15 dag cukru pudru i cukrem waniliowym.Dodajemy po 1 żółtku.Gdy powstanie puszysta masa,dodajemy partiami zmielony ser.Ucieramy bardzo staranie.Teraz ubijamy białka z cukrem kryształem,na masę serową wykładamy pianę z białek ,wsypujemy budyń i mieszamy .Z kruchego ciasta rozwałkujemy cienki spód ,wylepiamy nim prostokątną formę(ja daję na spód papier do pieczenia ,a formą ma mieć wysokie ścianki)Kładziemy masę serową i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 1 godziny. W tym czasie ucieramy 12,5 dag masła z cukrem pudrem ,cukrem waniliowym ,serkiem homogenizowanym,mlekiem w proszku i spirytusem.Masę wykładamy na wystudzony(zimny) sernik,posypujemy siekanymi orzechami i wiórkami utartej czekolady</p><p>Ja czekoladę roztapiam w kąpieli wlewam cienko na talerze płaskie i zastygniętą skrobię nożem w takie zwijki,dla większego efektu ,roztapiam osobno jeszcze trochę czekolady białej i trochę czekolady mlecznej i jak zastygną robię nożem zwijki.</p><p>Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 256176, member: 592"] SERNIK Z ORZECHAMI Przepis pochodzi gazety ,,Smaki i aromaty",jest to bardzo smaczny i ślicznie wyglądający sernik. Masa serowa 1 kg twarogu dobrego np trzykrotnie mielonego ,a najlepiej taki wiejski 25 dag masła 10 jajek 15 dag cukru pudru 10-15 dag cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy,waniliowy Wierzch 12,5 dag masła 1cukier waniliowy 5 dag cukru pudru 15 dag serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka mleka w proszku -ja daję z 4-5 łyżek tego mleka w proszku 30ml spirytusu 10 dag orzechów włoskich 5 dag gorzkiej czekolady a ponadto Kruche ciasto przygotowane z: 20 dag mąki 15 dag masła 1 żółtka 7 dag cukru pudru Ucieramy 25 dag masła z 15 dag cukru pudru i cukrem waniliowym.Dodajemy po 1 żółtku.Gdy powstanie puszysta masa,dodajemy partiami zmielony ser.Ucieramy bardzo staranie.Teraz ubijamy białka z cukrem kryształem,na masę serową wykładamy pianę z białek ,wsypujemy budyń i mieszamy .Z kruchego ciasta rozwałkujemy cienki spód ,wylepiamy nim prostokątną formę(ja daję na spód papier do pieczenia ,a formą ma mieć wysokie ścianki)Kładziemy masę serową i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 1 godziny. W tym czasie ucieramy 12,5 dag masła z cukrem pudrem ,cukrem waniliowym ,serkiem homogenizowanym,mlekiem w proszku i spirytusem.Masę wykładamy na wystudzony(zimny) sernik,posypujemy siekanymi orzechami i wiórkami utartej czekolady Ja czekoladę roztapiam w kąpieli wlewam cienko na talerze płaskie i zastygniętą skrobię nożem w takie zwijki,dla większego efektu ,roztapiam osobno jeszcze trochę czekolady białej i trochę czekolady mlecznej i jak zastygną robię nożem zwijki. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z orzechami
Bottom