- Paź 4, 2005
- 62
- 0
- 0
Znalazłam u Dorotus76, a ona podaje za Maltą.
Robiłam dokładnie jak niżej i tak jak nie lubię powtarzać serników z tych samych przepisów, to ten tu wklejam, bo mnie bardzo kusi, a może ktoś inny przy okazji spróbuje.
Robiłam dokładnie jak niżej i tak jak nie lubię powtarzać serników z tych samych przepisów, to ten tu wklejam, bo mnie bardzo kusi, a może ktoś inny przy okazji spróbuje.
Składniki na spód:
* 190 g ciastek digestive w czekoladzie (powiem szczerze, że przez wczorajszą aferę pomyliłam się i dodałam bez czekolady, ale potem okazało się, że pierniczki, które kupiłam też są w lukrze, więc pasowało![]()
* 60 g masła
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
* 80 dag sera twarogowego
* 4 jajka
* 1 łyżka budyniu waniliowego
* 150 g cukru
* 2/3 łyżki kaszy mannej
* 75 g miękkiego masła
* 16 g cukru waniliowego
* około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność![]()
* aromat rumowy
Dodatkowo:
* kilka kostek czekolady
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.
Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady.
Smacznego
Szukałam swoich zdjęć, ale mam tylko ten sernik na talerzu z innymi ciastami, no i po co się zresztą wyrywać ze zdjęciami po takich Dorotus
Polecam, bo nie tylko bardzo smaczny, ale i wszystkich zaskakuje skład![]()