- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113

Zrobiłam i rozpływam się nad jego smakiem ,pyszne ,pyszne
Przepis mam z blogu Bułka z masłem
Ja trochę zmieniłam o czym niżej

Sernik z ricottą i czekoladą
(przepis z Cheesecakes, pavlovas & trifles, wyd. Marabout)
Na spód:
185g (!) herbatników w czekoladzie
90g masła
Na górę:
650g ricotty
160g cukru pudru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki likieru kakaowego skórka starta z cytryny i pomarańczy
60g drobno posiekanej czekolady
Wykonanie:
1. Herbatniki zmiksować bardzo drobno. Jeżeli nie macie blendera, wykonanie tego deseru jest możliwe i nadal nietrudne, chociaż wtedy napracujecie się trochę bardziej. Herbatniki należy włożyć do plastikowej torebki, raczej porządnej, po inaczej ciastka mogą ją przebijać i wysypywać się, a następnie zmiażdżyć np. wałkiem do ciasta czy butelką po winie. I nie próbujcie odważać dokładnie 185g. 200 też jest dobrze. I 180 też.
2. Roztopić masło i wymieszać z herbatnikami, wyłożyć na okrągłą formę (ok. 24 cm), dać do lodówki na pół godziny, żeby stężało. Jeżeli bardzo Wam się nie chce czekać, to możecie od razu wyłożyć masę, ale ponieważ czekolada z herbatników rozpuszcza się pod wpływem masła, całość jest półpłynna, więc wyłożenie serka tak, by nie wymieszał się z herbatnikami, może być kłopotliwe.
3. Ricottę – można częściowo lub całą zastąpić zwykłym twarożkiem na sernik, ważne, żeby był dość ścisły, wymieszać z resztą składników, przełożyć na czekoladowy spód.
4. Schłodzić co najmniej 6 godzin. Podawać przybrane czekoladą i ewentualnie bitą śmietaną.
Moje uwagi
-Herbatniki miałam zwykłe ,ale polałam je 40g roztopionej czekolady ,już jak je uklepałam w tortownicy
-ricotty dałam 3 opakowania czyli 750 g
-cukru pudru dałam 100g
-lukier dałam domowy pomarańczowo - kawowy
-zamiast cukru waniliowego dałam 1 łyżeczkę waniliowego ekstraktu domowego waniliowego

Ostatnią edycję dokonał moderator: