Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z trzema czekoladami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="atina" data-source="post: 947380" data-attributes="member: 7876"><p>Pyszny serniczek z przepisu <a href="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2010/01/sernik-z-trzema-czekoladami.html" target="_blank">Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem</a>. Serniczek jest pyszny, aksamitny i megaczekoladowy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]49848[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm</p><p></p><p>Składniki na spód:</p><p></p><p> * 150 g czekoladowych herbatników</p><p> * 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła</p><p></p><p>Nagrzać piekarnik do 180&#186;C. Ciastka zmiksować z masłem w malakserze. Tortownicę dla pewności, że nic nie przecieknie, można wyłożyć folią aluminiową. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją ubijając. Podpiec przez 10 - 12 min.</p><p></p><p>Składniki na masę serową:</p><p></p><p> * 1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - dałam twaróg śmietankowy President</p><p> * 150 g cukru</p><p> * 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej</p><p> * 4 jajka</p><p> * 150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)</p><p> * 1 łyżka ekstraktu z wanilii</p><p> * 100 g ciemnej czekolady</p><p> * 100 g mlecznej czekolady</p><p> * 100 g białej czekolady</p><p> * 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)</p><p></p><p>Ser zmiksować z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.</p><p></p><p>Nagrzać piekarnik do 180&#186;C. W 3 większych miseczkach roztopić 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki, zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej (do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki). Można to zrobić w mikrofalówce (ja nastawiam na 360 W i 50 sekund, wyjmuję lekko roztopioną i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia). ja nie rozpuszczałam wszystkich czekolad od razu, tylko stopniowo, po wykonaniu kolejnej masy. </p><p></p><p>Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodać ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszać trzepaczką do piany, aż do połączenia składników. Ja masę serową dodawałam stopniowo do czekolady. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.</p><p></p><p>Na wystudzony spód wylać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady.</p><p></p><p>Piec w temperaturze 180&#186;C przez 15 minut, a następnie 160&#186;C przez 1 godz - 1 godz 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Sernik pozostawić do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku, a następnie na noc w lodówce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="atina, post: 947380, member: 7876"] Pyszny serniczek z przepisu [URL="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2010/01/sernik-z-trzema-czekoladami.html"]Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem[/URL]. Serniczek jest pyszny, aksamitny i megaczekoladowy. [ATTACH=full]49848[/ATTACH] Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki na spód: * 150 g czekoladowych herbatników * 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastka zmiksować z masłem w malakserze. Tortownicę dla pewności, że nic nie przecieknie, można wyłożyć folią aluminiową. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją ubijając. Podpiec przez 10 - 12 min. Składniki na masę serową: * 1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - dałam twaróg śmietankowy President * 150 g cukru * 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej * 4 jajka * 150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu) * 1 łyżka ekstraktu z wanilii * 100 g ciemnej czekolady * 100 g mlecznej czekolady * 100 g białej czekolady * 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu) Ser zmiksować z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Nagrzać piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztopić 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki, zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej (do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki). Można to zrobić w mikrofalówce (ja nastawiam na 360 W i 50 sekund, wyjmuję lekko roztopioną i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia). ja nie rozpuszczałam wszystkich czekolad od razu, tylko stopniowo, po wykonaniu kolejnej masy. Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodać ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszać trzepaczką do piany, aż do połączenia składników. Ja masę serową dodawałam stopniowo do czekolady. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają. Na wystudzony spód wylać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut, a następnie 160ºC przez 1 godz - 1 godz 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Sernik pozostawić do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku, a następnie na noc w lodówce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z trzema czekoladami
Bottom