- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0

Przepyszny sernik, który na stałę wchodzi do mojego repertuaru.
Nie przepadam za ciasteczkowymi spodami i za gotowym, zmielonym serem, ale w tym przypadku oba produkty znakomicie komponują się z resztą składników. Sernik nie jest przesadnie słodki, ma delikatną strukturę i co tu dużo mówić, jest przepyszny! Serdecznie polecam.

Spód:
-250g herbatników (użyłam biedronkowych herbatników maślanych)
-150g masła
-1 tabliczka czekolady (w moim przypadku biała, następnym razem dam gorzką)
Masa:
-1,1kg twarogu (użyłam twarogu sernikowego z Lidla)
-5 jajek
-200 ml śmietanki 30%
-1 szklanka cukru
-2 budynie waniliowe
- 40 dag wiśni bez pestek
- ziarnka z 1 laski wanilii
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem i zagnieść. Gotową masą wylepić dno formy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub zetrzeć na tarce i wyłożyć ją na herbatniki. Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser zemleć (lub kupić już zmielony), zmiksować z żółtkami i z cukrem. Nie przerywając mieszania, wlać śmietanę, dodać wanilię i wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy o śr. 25cm. Na wierzch wyłożyć wiśnie . Piec około 50-60 minut w 180C, studzić w zamkniętym piekarniku.