- Lut 24, 2009
- 402
- 0
- 0
Sernik z ziemniakami
By minechah at 2010-01-26
piekłam w kwadratowej tortownicy o boku 25 cm
ciasto:
200 g mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
80 g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
kilka kropli aromatu śmietankowego
masa serowa:
1/2 kg tłustego twarogu
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g masła
5 jajek (jajka rozdzielić)
250 g cukru pudru
7-8 g proszku do pieczenia
60 g rodzynek (myślę, że spokojnie można dać nawet 100 g)
30 g smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 mała szczypta soli
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, a potem namoczyć – najlepiej w rumie.
Ja mam na to taki sposób, że zalewam je wrzącą wodą, po czym dodaję aromatu rumowego (wersja bezalkoholowa z uwagi na dzieci).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem. Dodać jajko, śmietanę i aromat, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 10 min.
Schłodzone ciasto rozłożyć na dnie formy, ponakłuwać i krótko podpiec na jasny kolor.
Schłodzone ziemniaki i ser zemleć jednokrotnie w maszynce do mięsa, wymieszać razem łyżką na jednolitą masę. Ja najpierw świeżo ugotowane (bez soli!) ziemniaki potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków, jak na pure – myślę, że lepiej się wówczas mielą, bardziej jednolicie.
Masło utrzeć na puszystą masę, po czym dodawać kolejno żółtka, 200 g cukru pudru i proszek do pieczenia cały czas ucierając. Potem stopniowo dodawać po łyżce zmielonej masy serowo-ziemniaczanej, wciąż ucierając.
W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, po czym dodawać stopniowo 50 g cukru pudru, ubijając dalej pianę.
Gdy będzie sztywna, wyłożyć na masę serową, wsypać rodzynki i skórkę i dokładnie, ale delikatnie mieszać łychą – najlepiej drewnianą.
Gdy składniki się połączą, wylewać na podpieczony spód nie wyrównując powierzchni. Powinna zostać lekka górka na środku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 min. w temp. około 170°C. Po 30 min. można przykryć folią aluminiową, jeśli się mocno zrumieni. Po upieczeniu zostawić na pół godziny w wyłączonym piekarniku do przestygnięcia.
Wyjąć, a gdy się schłodzi, obkroić nożem od wewnętrznej strony obręczy formy.
Smacznego!

By minechah at 2010-01-26
piekłam w kwadratowej tortownicy o boku 25 cm
ciasto:
200 g mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
80 g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
kilka kropli aromatu śmietankowego
masa serowa:
1/2 kg tłustego twarogu
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g masła
5 jajek (jajka rozdzielić)
250 g cukru pudru
7-8 g proszku do pieczenia
60 g rodzynek (myślę, że spokojnie można dać nawet 100 g)
30 g smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 mała szczypta soli
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, a potem namoczyć – najlepiej w rumie.
Ja mam na to taki sposób, że zalewam je wrzącą wodą, po czym dodaję aromatu rumowego (wersja bezalkoholowa z uwagi na dzieci).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem. Dodać jajko, śmietanę i aromat, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 10 min.
Schłodzone ciasto rozłożyć na dnie formy, ponakłuwać i krótko podpiec na jasny kolor.
Schłodzone ziemniaki i ser zemleć jednokrotnie w maszynce do mięsa, wymieszać razem łyżką na jednolitą masę. Ja najpierw świeżo ugotowane (bez soli!) ziemniaki potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków, jak na pure – myślę, że lepiej się wówczas mielą, bardziej jednolicie.
Masło utrzeć na puszystą masę, po czym dodawać kolejno żółtka, 200 g cukru pudru i proszek do pieczenia cały czas ucierając. Potem stopniowo dodawać po łyżce zmielonej masy serowo-ziemniaczanej, wciąż ucierając.
W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, po czym dodawać stopniowo 50 g cukru pudru, ubijając dalej pianę.
Gdy będzie sztywna, wyłożyć na masę serową, wsypać rodzynki i skórkę i dokładnie, ale delikatnie mieszać łychą – najlepiej drewnianą.
Gdy składniki się połączą, wylewać na podpieczony spód nie wyrównując powierzchni. Powinna zostać lekka górka na środku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 min. w temp. około 170°C. Po 30 min. można przykryć folią aluminiową, jeśli się mocno zrumieni. Po upieczeniu zostawić na pół godziny w wyłączonym piekarniku do przestygnięcia.
Wyjąć, a gdy się schłodzi, obkroić nożem od wewnętrznej strony obręczy formy.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: