Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z żurawiną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="katka323" data-source="post: 1493576" data-attributes="member: 32275"><p>Przepis znalazłam tu <a href="http://pozytywnakuchnia.pl/sernik-z-zurawina/" target="_blank">http://pozytywnakuchnia.pl/sernik-z-zurawina/</a>, trochę go po swojemu zmodyfikowalam.</p><p>Składniki</p><p></p><p>250 g herbatników czekoladowych (zmiksowane w blenderze) - u mnie paczka ( ok 180 g) ciasteczek pelnoziarnistych</p><p>50 g masła (stopione)</p><p>Masa serowa:</p><p>1 kg twarogu (można wymieszać 500 g twarogu i 500 g mascarpone; dwukrotnie zmielony) - uzylam serka w wiaderku 6% tłuszczu </p><p>&#189; - &#190; szklanki cukru ( u mnie 1/2 szklanki, a następnym razem jeszcze mniej dam, albo w ogóle pomine)</p><p>3 jajka</p><p>100 g (1 tabliczka) białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)</p><p>1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)</p><p>2 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z &#189; laski wanilii</p><p>Wierzch:</p><p>150 g suszonej żurawiny</p><p>50 g migdałów w płatkach lub słupkach</p><p>2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy</p><p>&#8531; szklanki cukru</p><p>2 łyżki mleka</p><p>75 g masła</p><p></p><p>Ciastka wymieszać ze stopionym masłem, wyłożyć dno tortownicy (u mnie 24 cm, wyłożona na spodzie papierem), odstawić.</p><p>Ser utrzeć z cukrem, wanilia i czekoladą. Wbijać po 1 jajku, każdorazowo dokładnie rozmiksowujac. Dodać mąkę i wymieszać.</p><p>Wylać do tortownicy. Wstawiamy sernik do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.</p><p>Masło rozpuszczamy z cukrem i mlekiem na patelni, na niewielkim ogniu. Dodajemy wszystkie bakalie i podgrzewamy chwilę, dokładnie mieszając. Przekładamy masę bakaliową na wierzch sernika i zapiekamy jeszcze przez kilka minut. Zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzimy. Chłodzimy sernik z żurawiną w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.</p><p></p><p>Wyszło bardzo dobre, niestety nie zrobiłam zdjecia w całości, mam tylko fotkę ostatniego kawałka</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="katka323, post: 1493576, member: 32275"] Przepis znalazłam tu [URL="http://pozytywnakuchnia.pl/sernik-z-zurawina/"]http://pozytywnakuchnia.pl/sernik-z-zurawina/[/URL], trochę go po swojemu zmodyfikowalam. Składniki 250 g herbatników czekoladowych (zmiksowane w blenderze) - u mnie paczka ( ok 180 g) ciasteczek pelnoziarnistych 50 g masła (stopione) Masa serowa: 1 kg twarogu (można wymieszać 500 g twarogu i 500 g mascarpone; dwukrotnie zmielony) - uzylam serka w wiaderku 6% tłuszczu ½ - ¾ szklanki cukru ( u mnie 1/2 szklanki, a następnym razem jeszcze mniej dam, albo w ogóle pomine) 3 jajka 100 g (1 tabliczka) białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii Wierzch: 150 g suszonej żurawiny 50 g migdałów w płatkach lub słupkach 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy ⅓ szklanki cukru 2 łyżki mleka 75 g masła Ciastka wymieszać ze stopionym masłem, wyłożyć dno tortownicy (u mnie 24 cm, wyłożona na spodzie papierem), odstawić. Ser utrzeć z cukrem, wanilia i czekoladą. Wbijać po 1 jajku, każdorazowo dokładnie rozmiksowujac. Dodać mąkę i wymieszać. Wylać do tortownicy. Wstawiamy sernik do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny. Masło rozpuszczamy z cukrem i mlekiem na patelni, na niewielkim ogniu. Dodajemy wszystkie bakalie i podgrzewamy chwilę, dokładnie mieszając. Przekładamy masę bakaliową na wierzch sernika i zapiekamy jeszcze przez kilka minut. Zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzimy. Chłodzimy sernik z żurawiną w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Wyszło bardzo dobre, niestety nie zrobiłam zdjecia w całości, mam tylko fotkę ostatniego kawałka [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik z żurawiną
Top
Bottom