Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 965224" data-attributes="member: 2721"><p>Sernik - spełnienie marzeń. Przedstawiam<a href="http://www.marions-kochbuch.de/rezept/3287.htm" target="_blank"> przepis </a>na tradycyjny niemiecki sernik ze śliwkami - prosty w wykonaniu i tak pyszny, że aż kusi, by sięgnąć po drugi kawałek. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to sernik, który nie opada. </p><p></p><p>[ATTACH=full]51669[/ATTACH]</p><p></p><p><u>na ciasto:</u></p><p></p><p>300 g mąki pszennej tortowej</p><p>200 g masła</p><p>100 g cukru</p><p>1 jajko</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p><u></u></p><p><u>na masę serową:</u></p><p></p><p>500 g twarogu trzykrotnie mielonego ( użyłam President)</p><p>125 g cukru</p><p>3 jajka</p><p>3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>skórka otarta z 1 cytryny</p><p></p><p>400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )</p><p></p><p>Masło rozpuścić.</p><p>Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.</p><p></p><p>W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. )</p><p>Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm. </p><p>Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. <u>Śliwki układamy skórką do dołu. </u>Ułożyłam je bez rozmrażania. </p><p>Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.</p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.</p><p>Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 965224, member: 2721"] Sernik - spełnienie marzeń. Przedstawiam[URL="http://www.marions-kochbuch.de/rezept/3287.htm"] przepis [/URL]na tradycyjny niemiecki sernik ze śliwkami - prosty w wykonaniu i tak pyszny, że aż kusi, by sięgnąć po drugi kawałek. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to sernik, który nie opada. [ATTACH=full]51669[/ATTACH] [U]na ciasto:[/U] 300 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia [U] na masę serową:[/U] 500 g twarogu trzykrotnie mielonego ( użyłam President) 125 g cukru 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane) 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół ) Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki. W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. 2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. ) Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm. Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. [U]Śliwki układamy skórką do dołu. [/U]Ułożyłam je bez rozmrażania. Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min. Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik ze śliwkami
Top
Bottom