Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik żurawinowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 918252" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]47489[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki: </strong> </p><p></p><p><strong><em>Spód:</em></strong></p><p></p><p>* 120 g masła lub margaryny</p><p>* 1/3 szklanki cukru trzcinowego demerara</p><p>* 3/4 szklanki mąki</p><p>* 1 szklanka płatków owsianych</p><p></p><p><em><strong>Warstwa żurawinowa:</strong></em></p><p></p><p>* 280 g smażonej żurawiny - (kupowałam w sklepie)</p><p>* 200 g suszonej żurawiny</p><p>* ok. 6 łyżek wody</p><p></p><p><em><strong>Masa serowa:</strong></em></p><p></p><p>* 700 g sera śmietankowego</p><p>* 460 g mleka skondensowanego słodzonego</p><p>* 3 jajka (średniej wielkości)</p><p>* sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny</p><p>* 3 łyżki mąki</p><p></p><p><em><strong>Polewa:</strong></em></p><p></p><p>* 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g)</p><p>* 5 łyżek gęstej śmietany 18 %</p><p>* cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><strong>Spód:</strong> masło utrzec z cukrem. Dodac mąkę i płatki owsiane i zagnieśc miękkie ciasto. Ciastem wylepic <strong>foremkę</strong> (wyłożyc papierem do pieczenia) <strong>21x25 cm</strong> lub <strong>tortownicę ok. 26cm</strong>. </p><p>Pieczemy w temp.<strong> 170 stopni, ok. 20 minut</strong>. Wyjąc i przestudzic.</p><p></p><p><strong>Warstwa żurawinowa:</strong> Smażone żurawiny przełożyc do rondelka i postawic go na małym ogniu. Wsypac suszone zurawiny i dodac kilka łyżek wody. Gotowac wszystko na b. małym ogniu ok. 6-8 minut. Gdyby żurawiny zrobiły się bardzo gęste należy dodac jeszcze odrobinę wody.</p><p>Usmażoną żurawinę wyłożyc na podpieczony spód</p><p></p><p>Masa serowa: Ser przełożyc do miski i dobrze rozmieszac. Dodac mleko skondensowane, jajka i mąkę. Wymieszac krótko ale dokładnie. Dodac skórkę i sok z cytryny , wymieszac i całośc wylac (masa jest rzadka) na żurawiny.</p><p></p><p>Pieczemy <strong>w kąpieli wodnej</strong>, w temperaturze <strong>160 - 170 stopni</strong> , przez ok. <strong>1 godzinę - 1h15minut</strong>.</p><p></p><p><strong>Polewa: </strong>wymieszac jogurt ze śmietaną i cukrem waniliowym</p><p></p><p>Upieczony sernik, wyjąc delikatnie z piekarnika i wyłożyc na wierzch polewę. Rozsmarowac i wstawic ponownie do piekarnika, ale już wyłączonego i bez kąpieli wodnej, na ok. 15-20 minut.</p><p>Sernik dobrze wystudzic i wstawic do lodówki na ok. 6 - 8 godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]47490[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 918252, member: 4258"] [ATTACH=full]47489[/ATTACH] [B]Składniki: [/B] [B][I]Spód:[/I][/B] * 120 g masła lub margaryny * 1/3 szklanki cukru trzcinowego demerara * 3/4 szklanki mąki * 1 szklanka płatków owsianych [I][B]Warstwa żurawinowa:[/B][/I] * 280 g smażonej żurawiny - (kupowałam w sklepie) * 200 g suszonej żurawiny * ok. 6 łyżek wody [I][B]Masa serowa:[/B][/I] * 700 g sera śmietankowego * 460 g mleka skondensowanego słodzonego * 3 jajka (średniej wielkości) * sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny * 3 łyżki mąki [I][B]Polewa:[/B][/I] * 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g) * 5 łyżek gęstej śmietany 18 % * cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii [B]Wykonanie:[/B] [B]Spód:[/B] masło utrzec z cukrem. Dodac mąkę i płatki owsiane i zagnieśc miękkie ciasto. Ciastem wylepic [B]foremkę[/B] (wyłożyc papierem do pieczenia) [B]21x25 cm[/B] lub [B]tortownicę ok. 26cm[/B]. Pieczemy w temp.[B] 170 stopni, ok. 20 minut[/B]. Wyjąc i przestudzic. [B]Warstwa żurawinowa:[/B] Smażone żurawiny przełożyc do rondelka i postawic go na małym ogniu. Wsypac suszone zurawiny i dodac kilka łyżek wody. Gotowac wszystko na b. małym ogniu ok. 6-8 minut. Gdyby żurawiny zrobiły się bardzo gęste należy dodac jeszcze odrobinę wody. Usmażoną żurawinę wyłożyc na podpieczony spód Masa serowa: Ser przełożyc do miski i dobrze rozmieszac. Dodac mleko skondensowane, jajka i mąkę. Wymieszac krótko ale dokładnie. Dodac skórkę i sok z cytryny , wymieszac i całośc wylac (masa jest rzadka) na żurawiny. Pieczemy [B]w kąpieli wodnej[/B], w temperaturze [B]160 - 170 stopni[/B] , przez ok. [B]1 godzinę - 1h15minut[/B]. [B]Polewa: [/B]wymieszac jogurt ze śmietaną i cukrem waniliowym Upieczony sernik, wyjąc delikatnie z piekarnika i wyłożyc na wierzch polewę. Rozsmarowac i wstawic ponownie do piekarnika, ale już wyłączonego i bez kąpieli wodnej, na ok. 15-20 minut. Sernik dobrze wystudzic i wstawic do lodówki na ok. 6 - 8 godzin. [ATTACH=full]47490[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik żurawinowy
Top
Bottom