Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cinka" data-source="post: 477782" data-attributes="member: 1716"><p>Postanowiłam wpisać swój ulubiony przepis na sernik. Może ktoś się skusi upiec go na święta.</p><p>Jest wilgotny, kremowy, rozpływający się w buzi. Po upieczeniu nie opada - jest równy na całej powierzchni.</p><p>Przepis jest na dużą blachę 25x42 wysokość ok 4,5 cm i wypełnia ją bo samiuśkie brzegi. Do tortownicy należy zrobić połowę porcji.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>Ciasto...............</p><p>30 dkg mąki (1 i 3/4 szklanki)</p><p>10 dkg margaryny lub masła</p><p>10 dkg cukru pudru</p><p>2 żółtka</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżka z czubkiem smalcu </p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>cukier wanilinowy</p><p></p><p>Tłuszcze wysiekać z suchymi składnikami, dodać resztę i zagnieść szybko. Wyłożyć dno blaszki.</p><p></p><p>Ser..................</p><p>1,30 kg białego sera przekręcić przez maszynkę</p><p>2 szkl cukru</p><p>2 szkl mleka</p><p>1/2 szk oleju</p><p>cukier wanilinowy</p><p>4 żółtka</p><p>2 całe jaja</p><p>2 budynie waniliowe bez cukru</p><p></p><p>Budynie rozmieszać z mlekiem, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Masa jest baardzo płynna - nie przerażać się - tak ma być.</p><p>Masę serową wylać na wyłożoną ciastem blachę i piec 40 min w temp. 180 st.C</p><p></p><p>Kokosowa skorupka......................</p><p>Przed upływem tych 40 min ubić pianę z 6 białek, dodać 3/4 szkl cukru a na koniec paczkę 100g wiórek kokosowych.</p><p>Przygotowaną masą posmarować cały wierzch ciasta i piec jeszcze 40 min na złoty kolor.</p><p></p><p>Zostawić do zupełnego wystygnięcia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cinka, post: 477782, member: 1716"] Postanowiłam wpisać swój ulubiony przepis na sernik. Może ktoś się skusi upiec go na święta. Jest wilgotny, kremowy, rozpływający się w buzi. Po upieczeniu nie opada - jest równy na całej powierzchni. Przepis jest na dużą blachę 25x42 wysokość ok 4,5 cm i wypełnia ją bo samiuśkie brzegi. Do tortownicy należy zrobić połowę porcji. Składniki: Ciasto............... 30 dkg mąki (1 i 3/4 szklanki) 10 dkg margaryny lub masła 10 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka z czubkiem smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy Tłuszcze wysiekać z suchymi składnikami, dodać resztę i zagnieść szybko. Wyłożyć dno blaszki. Ser.................. 1,30 kg białego sera przekręcić przez maszynkę 2 szkl cukru 2 szkl mleka 1/2 szk oleju cukier wanilinowy 4 żółtka 2 całe jaja 2 budynie waniliowe bez cukru Budynie rozmieszać z mlekiem, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Masa jest baardzo płynna - nie przerażać się - tak ma być. Masę serową wylać na wyłożoną ciastem blachę i piec 40 min w temp. 180 st.C Kokosowa skorupka...................... Przed upływem tych 40 min ubić pianę z 6 białek, dodać 3/4 szkl cukru a na koniec paczkę 100g wiórek kokosowych. Przygotowaną masą posmarować cały wierzch ciasta i piec jeszcze 40 min na złoty kolor. Zostawić do zupełnego wystygnięcia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik
Top
Bottom