Sernik

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Wklepuje 'stary', nasz rodzinny sernik. Jest prosty w wykonaniu, chyba nie ma szansy, aby sie nie udal.

skladniki:

ok 1 kg twarogu
7 jaj
3/4 kostki tluszczu
1 szklanka cukru (gdy twarog kwasny dac wiecej)
2 lyzki kartoflanki (z czubkiem)
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
1 cytryna (gdy twarog kwasny zetrzec tylko skorke)
opcjonalnie rodzynki tudziez skorka pomaranczowa

wykonanie:

1. Twarog przemielic przez maszynke (z lenistwa spokojnie mozna potraktowac blenderem).
2. Bialka ubic.
3. Cukier, tluszcz, zoltka utrzec.
4. Polaczyc utarta mase z twarogiem i pozostalymi skladnikami.
5. Dodac piane z bialek.
6. Piec w temp. ok 180 C ok 45-50 minut - na termoobiegu pieke ok 45 minut w 175 st C.

sernik1.jpg

sernik1a.jpg

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,945
2,879
113
Mam b. podobny przepis, różnica polega ma tym, że daje się rozpuszczone i schłodzone masło i ten sernik mój ślubny zażyczył sobie na Święta.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maria z Łeby @ 29 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=926148Mam b. podobny przepis, różnica polega ma tym, że daje się rozpuszczone i schłodzone masło i ten sernik mój ślubny zażyczył sobie na Święta.
Chyba jestem za szybka. Przeczytałam Mario, że dajesz masło słodzone
rofl.gif
i teraz siedziałam i zastanawiałam się gdzie ja takie masło mogę kupic
rofl.gif

JotHa - bardzo apetyczny jest ten sernik. Moja mama robiła prawie identyczny, tyle że zawsze do niego używała sera "od baby". Zawsze był pyszny

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
dzieki serdeczne za wpisanie przepisu
ja wlasnie od jakiegos czasu przepisu na sernik z mojego dziecinstwa- nie bardzo zbity, nie bardzo puszysty, nie- kruszacy sie, mama go piekla na spodzie z herbatnikow
kartka z zeszytu Mamy rozpadla sie ze starosci
wiwat internet ;)

zamierzam go wyprobowac, zdam relacje

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To wlasnie sernik z mego dziecinstwa, kiedy to twarog/ser byly tylko w kostkach, badz od baby. Nielatwo teraz o taki nie przemielony.
Mnie bardzo odpowiada, ze on bez dna jest, tzn bez spodu.

A, jak widac, na te forme, co pomylkowo uzylam, tej porcji jest za malo, powinno byc poltora. Na zdjeciu forma o wym 20x30 cm.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
JotHa ale piekny sernik! Az tutaj czuje jego zapach! Przydalby mi sie teraz choc kawaleczek do...
kaffeetrinker_2.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Boszszzz, to także sernik mojej mamy, tyle, że ser był na kruchym spodzie i z kratką. Dzięki za przypomnienie, tez go popełnię i chyba sama zjem
rofl.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
O, taki sernik piekla moja babcia, bez spodu, wlasnie identycznie wygladal. I tylko z mielonego twarogu. Wlasnie takie najprostsze smaki sie najdluzej pamieta
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy