Serniki pieczone w słoiku

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Sernik ten wykonuję trzepaczką do blendera, wcale nie trzeba posiadać miksera by go zrobić.
Jest to przepis bardzo szybki, prosty i z niewielkiej ilości składników,
wykonuję go w czasie gdy nagrzewa się piekarnik
icon_biggrin.gif


Przepis jest na 6 słoiczków po mięsiwie z Biedroniki lub Lidla - tych prostych ładnych o równych ściankach
fiesgrins.gif


Składniki na spód:
1-2 szklanki bułki tartej
50-100g masła
2-3 łyżki cukru


Do słoiczka wkładam 6 czubatych łyżeczek bułki i mocno ubijam czymś płaskim, u mnie to był tłuczek od moździerza.

Podaję składniki orientacyjnie dlatego, że bułka może zabrać różne ilości tłuszczu.
I też zależnie od tego jak gruby spód preferujemy,
mój jest na wysokość ok.2cm więc jest dość wysoki.

Bułkę sypię na czystą patelnię i delikatnie rumienię na złoty kolor, dodaję masło, wyłączam ogień, wsypuję cukier.
Mieszam dziabiąc masło tak by całość się ładnie rozpuściła i połączyła z bułką i cukrem.
(Spód można dobrać oczywiście do własnego gustu, zrobić z ulubionych pokruszonych herbatników i masła).

Bułka stygnie, a ja biorę się za ser, jaja i piekarnik.

Do piekarnika wkładam na środkową półkę blachę (tą z wyposażenia pieca) i ustawiam temperaturę na 180 stopni.

Serniki robiłam z serka Vitello i zamieszczonego na nim przepisu ale dość mocno ograniczyłam cukier.

Składniki na sernik:
1/2kg sera twarogowego mielonego Vitello lub innego mielonego ale nie za bardzo mokrego lejącego.
180ml cukru (mój cukier był cały waniliowy – miałam już dawno zrobiony worek cukru z 4 zmielonymi laskami wanilii)
Oczywiście można dosypać do tej ilości 2-3 łyżki cukru waniliowego lub całą paczkę wanilinowego cukru.
1 budyń waniliowy (w przepisie jest mąka ziemniaczana i kaszka manna ale ja wolę budyń)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka



Budyń i proszek do pieczenia mieszam z serkiem
W największym naczyniu ucieram trzepaczką 2 żółtka z połową cukru.

W osobnym naczyniu ubijam pianę 2 białek z resztą cukru - mnie najlepiej ubija się pianę w słoiku po ogórkach.

Do żółtek dodaję ser wymieszany już z proszkami i mieszam delikatnie łyżką.
Gdy już się ładnie połączy, dokładam ubitą na sztywno pianę.
Serek nakładam do słoiczków do 3/4 wysokości.

Słoiczki ustawiam w naczyniach żaroodpornych i wkładam na blachę.
Naczynia żaroodporne wypełniam wrzątkiem do połowy słoiczków.
Piekę tak przez 30 minut.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim serniczki jeszcze przez 20 minut i po tym czasie wyjmuję je z pieca.
I teraz następuje ból, serniczki opadywują niestety
cry_1.gif
ale nie jest to jakiś znaczny opad
icon_wink.gif
da się przeżyć.

Serniki można podawać jak kto lubi, na ciepło lub po wystudzeniu albo zakręcić, wstawić do lodówki i mieć deser do pracy lub szkoły.


Po wystudzeniu dałam warstwę wiśni z konfitury i polałam gorzką czekoladą.
Idealna ilość czekolady na jeden słoiczek to 4 kosteczki z 1 łyżeczką masła. Można ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Pysznie wygląda także z czapą bitej śmietany
icon_wink.gif


Nie bylabym sobą gdybym nie zrobiła eksperymentu, a to z powodu braku dostatecznej wielkości naczyń żaroodpornych,
więc dwa słoiczki postawiłam obok bezpośrednio na blasze.

Nie jadłam serników więc nie wiem jaka jest różnica w smaku lecz w wyglądzie zewnętrznym niczym się nie różnią od tych pieczonych w pojemnikach z wodą.
Serniczki są bardzo delikatne i piankowe.
 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    136.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    358.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Niesamowite!
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Kasha
anbetung.gif
jestem ciamajda sernikowa,a tu takie cuda! Teraz proszę mi dac znać jak będzie miecho w sloikach tańsze żeby sloiki pozyskać
icon_mrgreen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Spod gruby moze, ale sam sernik bardzo wysoki.

Ja na wynos robie bez spodu na bardzo szybko. To moze mm?
250g serka kremowego, syropu z agawy do smaku (ale kupilam cukier trzcinowy musze zobaczyc jak sie sprawdza) i 1 jajko.
Wlewam mase do wysmarowanych maslem pojemniczkow zaroodpornych.
Pieke jak zwykly sernik, nie w kapieli wodnej. Przez grube szklo to on i tak nie ma szans sie przypiec na spodzie czy bokach.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
kermidt @ 5 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1509042Spod gruby moze, ale sam sernik bardzo wysoki.

Ja na wynos robie bez spodu na bardzo szybko. To moze mm?
250g serka kremowego, syropu z agawy do smaku (ale kupilam cukier trzcinowy musze zobaczyc jak sie sprawdza) i 1 jajko.
Wlewam mase do wysmarowanych maslem pojemniczkow zaroodpornych.
Pieke jak zwykly sernik, nie w kapieli wodnej. Przez grube szklo to on i tak nie ma szans sie przypiec na spodzie czy bokach.
Masz rację Ker, dzisiaj V. powiedział, że spód bardzo twardy się zrobił, no masła mało dałam by zmniejszyć ilość tłuszczu
fiesgrins.gif

będę robić tak jak mówisz, sam ser i bezpośrednio w piecu
bussi.gif

po co cudować jak można sobie ułatwić życie
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ja bym chciała jednak obronić kąpiel wodną. Nie chodzi tylko o rumienienie boków. Serniki tak pieczone są delikatniejsze, smaczniejsze, bardziej puszyste i mniej opadają. A jak się zrezygnuje z ubijania białek na pianę, lub ubije się pianę z wymaganym w przepisie cukrem, to wcale nie będą opadać.
icon_smile.gif

Prędzej bym proszek do pieczenia ze składników wywaliła, niż kąpiel wodną.
No i zawsze to bezpieczniej dla piekarnika, gdyby się jakiemuś słoikowi chciało pęknąć.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Kasha śliczne te Twoje serniczki
daumen.gif

Mnie też zastanowił w przepisie proszek do pieczenia,
bo raz jeden jedyny upiekłam sernik z proszkiem i w smaku był koszmarny.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Właśnie wyjełam z pieca wersję bez spodów i pieczoną na blasze no i niestety to nie to
icon_frown.gif

nagle bardzo mocno wyrosły i momentalnie oklapły, wręcz zapadły się
icon_sad.gif

boki i dół bardzo mocno podpieczone.
Joanno masz rację, ta woda dużo daje jednak.
Aaa, i zupełnie inna konsystencja.

weerka @ 6 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1509219Kasha śliczne te Twoje serniczki
daumen.gif

Mnie też zastanowił w przepisie proszek do pieczenia,
bo raz jeden jedyny upiekłam sernik z proszkiem i w smaku był koszmarny.
Werko ten proszek jest zupełnie niewyczuwalny
fiesgrins.gif


wianka @ 6 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1509209Ja się zastanawiałam jak mi wyjdą muffinki w takich słoiczkach, a tu proszę jakie fajne serniczki.
Muffinki będą super, ale wg. mnie najlepiej w słoikach wychodzi ciasto drożdżowe i fajne jest to,
że drożdżówkę bardzo łatwo można wyciągnąć
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • sernik.jpg
    sernik.jpg
    125.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Upiecze. Spód w takich sernikach robi się przecież nie z surowego ciasta, tylko z gotowych herbatników (ja preferuję Digestive) lub jak u Kashy, z bułki tartej, która przecież też nie jest surowa. Osobiście nigdy z bułki nie robiłam, tylko z pokruszonych biszkoptów, ale najbardziej lubię Digestive plus mielone orzechy/migdały plus masło. Można też na dno wrzucić po całym biszkopcie lub dać same mielone orzechy/migdały. Ale osobiście te serniczki piekłabym w ogóle bez spodu, tylko w kąpieli wodnej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Joanna @ 7 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1509426Upiecze. Spód w takich sernikach robi się przecież nie z surowego ciasta, tylko z gotowych herbatników (ja preferuję Digestive) lub jak u Kashy, z bułki tartej, która przecież też nie jest surowa. Osobiście nigdy z bułki nie robiłam, tylko z pokruszonych biszkoptów, ale najbardziej lubię Digestive plus mielone orzechy/migdały plus masło. Można też na dno wrzucić po całym biszkopcie lub dać same mielone orzechy/migdały. Ale osobiście te serniczki piekłabym w ogóle bez spodu, tylko w kąpieli wodnej.
Spód z bułki i masełka jest pyszny, próbowałam, mniamć
lecker.gif
ale nie trzeba zbyt mocno ubijać
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy