Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sero-Mak
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 688332" data-attributes="member: 7658"><p><u>Kruchy spód :</u></p><p></p><p><strong>1,5 szklanki mąki pszennej</strong></p><p><strong>pół szklanki cukru pudru</strong></p><p><strong>15 dag. margaryny </strong></p><p><strong>2 żółtka </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Mąke i cukier puder przesiać, dodac margaryne, posiekać nożem. Dodac żółtka. Szybko wyrobic ciasto, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzine. Forme posmarować margaryną i opruszyc bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem, podpiec 20 minut w temperaturze 190 st. </strong></p><p></p><p></p><p><u>Masa makowa:</u></p><p></p><p><strong>pół kilo maku</strong></p><p><strong>1,5 szklanki cukru pudru</strong></p><p><strong>cukier waniliowy</strong></p><p><strong>15 dag rodzynek ( namoczyć w wodzie z alkoholem)</strong></p><p><strong>15 dag orzechów włoskich</strong></p><p><strong>skórka pomarańczowa</strong></p><p><strong>6 jajek</strong></p><p><strong>3 łyżki bułki tartej</strong></p><p><strong>olejek migdałowy</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Mak podgotować, osączyć z wody, zmielic dwukrotnie .</strong></p><p><strong>Żółtka utrzeć z cukrami dodając po łyżce zmielonego maku.Dodać bakalie , bułke tartą . Białka ubić na sztywno , dodac do masy makowaj i lekko wymieszac.</strong></p><p></p><p><u>Masa serowa:</u></p><p></p><p><strong>1,2 kg. sera tłustego lub półtłustego</strong></p><p><strong>1,5 szklanki cukru pudru</strong></p><p><strong>cukier waniliowy</strong></p><p><strong>15 dag. masła</strong></p><p><strong>10 jajek</strong></p><p><strong>2 łyżki mąki ziemniaczanej</strong></p><p><strong>2 budynie śmietankowe</strong></p><p><strong>skórka pomarańczowa</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>skórke pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną.</strong></p><p><strong>Ser zmielić dwukrotnie.</strong></p><p><strong>Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodawać na zmiane po łyżce sera i po troche budyniu w proszku ciągle mieszając. Dodać mąke ze skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno, wymieszac delikatnie z masą serową.</strong></p><p></p><p><strong>Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć masę serową. </strong></p><p><strong>Piec w temperaturze 180 st. Po około 70 minutach Sprawdzać patyczkiem czy ciasto sie upiekło . </strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24423[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Polewa czekoladowa:</u></p><p></p><p><strong>2 łyzki kakao</strong></p><p><strong>2 łyżki margaryny</strong></p><p><strong>5 łyżek cukru</strong></p><p><strong>4 łyżki mleka</strong></p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Wszystki składniki włożyć do garnuszka, gotować około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( CIĄGLE MIESZAĆ!!!) . Gorącą polewą polać ciasto </strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24424[/ATTACH] </p><p></p><p>[ATTACH=full]24425[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 688332, member: 7658"] [U]Kruchy spód :[/U] [B]1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 15 dag. margaryny 2 żółtka Mąke i cukier puder przesiać, dodac margaryne, posiekać nożem. Dodac żółtka. Szybko wyrobic ciasto, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzine. Forme posmarować margaryną i opruszyc bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem, podpiec 20 minut w temperaturze 190 st. [/B] [U]Masa makowa:[/U] [B]pół kilo maku 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 15 dag rodzynek ( namoczyć w wodzie z alkoholem) 15 dag orzechów włoskich skórka pomarańczowa 6 jajek 3 łyżki bułki tartej olejek migdałowy Mak podgotować, osączyć z wody, zmielic dwukrotnie . Żółtka utrzeć z cukrami dodając po łyżce zmielonego maku.Dodać bakalie , bułke tartą . Białka ubić na sztywno , dodac do masy makowaj i lekko wymieszac.[/B] [U]Masa serowa:[/U] [B]1,2 kg. sera tłustego lub półtłustego 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 15 dag. masła 10 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe skórka pomarańczowa skórke pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ser zmielić dwukrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodawać na zmiane po łyżce sera i po troche budyniu w proszku ciągle mieszając. Dodać mąke ze skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno, wymieszac delikatnie z masą serową.[/B] [B]Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 180 st. Po około 70 minutach Sprawdzać patyczkiem czy ciasto sie upiekło . [/B] [ATTACH=full]24423[/ATTACH] [U]Polewa czekoladowa:[/U] [B]2 łyzki kakao 2 łyżki margaryny 5 łyżek cukru 4 łyżki mleka[/B] [B] Wszystki składniki włożyć do garnuszka, gotować około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( CIĄGLE MIESZAĆ!!!) . Gorącą polewą polać ciasto [/B] [ATTACH=full]24424[/ATTACH] [ATTACH=full]24425[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sero-Mak
Top
Bottom