Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Serowa babka naleśnikowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ewalukas" data-source="post: 391039" data-attributes="member: 2190"><p><strong>ciasto</strong></p><p>20 dag mąki</p><p>1 żółtko</p><p>1 jajko</p><p>1 1/3 szkl mleka</p><p>2 dag drożdży</p><p>3 dag margaryny</p><p>5 dag cukru</p><p>sól</p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong></p><p>25 dag białego sera</p><p>2 łyżki śmietany</p><p>3 łyżki cukru</p><p>cukier waniliowy</p><p>30 dag rozgniecionych truskawek</p><p></p><p><strong>Sos waniliowy</strong></p><p>1/2 litra mleka</p><p>wanilia</p><p>2 żółtka</p><p>10 dag cukru</p><p>łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p>40 ml ajerkoniaku</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Z drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo mleko, mąkę, sól i drożdże, ciągle mieszając. Wyrabiać łyżką aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć naleśniki grubości 0,5 cm.</p><p></p><p>Składniki nadzienia dobrze wyrobić. Na talerzu kłaść na przemian naleśnik i nadzienie.</p><p></p><p>Zagotować mleko z solą i wanilią. Żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną utrzeć. Wlać do mleka masę jajeczną. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Zdjąć z ognia. Wlać ajerkoniak i ostudzić często mieszając.</p><p></p><p>Babkę naleśnikową polać sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ewalukas, post: 391039, member: 2190"] [B]ciasto[/B] 20 dag mąki 1 żółtko 1 jajko 1 1/3 szkl mleka 2 dag drożdży 3 dag margaryny 5 dag cukru sól [B]Nadzienie[/B] 25 dag białego sera 2 łyżki śmietany 3 łyżki cukru cukier waniliowy 30 dag rozgniecionych truskawek [B]Sos waniliowy[/B] 1/2 litra mleka wanilia 2 żółtka 10 dag cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej 40 ml ajerkoniaku szczypta soli Z drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo mleko, mąkę, sól i drożdże, ciągle mieszając. Wyrabiać łyżką aż pojawią się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć naleśniki grubości 0,5 cm. Składniki nadzienia dobrze wyrobić. Na talerzu kłaść na przemian naleśnik i nadzienie. Zagotować mleko z solą i wanilią. Żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną utrzeć. Wlać do mleka masę jajeczną. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Zdjąć z ognia. Wlać ajerkoniak i ostudzić często mieszając. Babkę naleśnikową polać sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Serowa babka naleśnikowa*
Top
Bottom