Składniki:
CIASTO
2 szkl mąki
200 g twarogu
100 g masła
1 jajo
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
FARSZ
200 g gotowanej wołowiny
1 cebula
spora garść zielonych oliwek
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Ciasto - wszystko zagniatamy razem aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto (ja wrzucam do malaksera i czekam aż powstanie kula
) - przykrwamy i odstawiamy, niech odpocznie.
Farsz - mięso siekamy drobno, cebulę rozdrabniamy i szklimy na oliwie, oliwki tniemy na - dajmy na to - 8 części Składniki łączymy i doprawiamy.
Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i ten placek tniemy na 8 kilinów. Na każdym klinie w szerszej części kładziemy 1 łyżeczkę farszu i zawijamy w rogalik.
Rogaliki można posmarować żółtkiem rozbełtanym w mleku żeby były rumiane, bo inaczej upieką się blade.
Rogaliki pieczemy w 180 st C ok. 20 minut
CIASTO
2 szkl mąki
200 g twarogu
100 g masła
1 jajo
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
FARSZ
200 g gotowanej wołowiny
1 cebula
spora garść zielonych oliwek
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Ciasto - wszystko zagniatamy razem aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto (ja wrzucam do malaksera i czekam aż powstanie kula
Farsz - mięso siekamy drobno, cebulę rozdrabniamy i szklimy na oliwie, oliwki tniemy na - dajmy na to - 8 części Składniki łączymy i doprawiamy.
Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i ten placek tniemy na 8 kilinów. Na każdym klinie w szerszej części kładziemy 1 łyżeczkę farszu i zawijamy w rogalik.
Rogaliki można posmarować żółtkiem rozbełtanym w mleku żeby były rumiane, bo inaczej upieką się blade.
Rogaliki pieczemy w 180 st C ok. 20 minut