- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
SEROWY MAKARON Z PARÓWKAMI
moje zdjęcia (w załączniku) są bardzo kiepskie, bo robione telefonem, dlatego pozwoliłam sobie wrzucić zdjęcie oryginału
składniki:
- 40 dag makaronu (kolanka)
- sól, oliwa
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka (1,5%)
- 20 dag startego sera gouda
- 4 parówki drobiowe z serem
- 50g startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Formę do zapiekanek nasmarować tłuszczem. W osolonej wodzie z łyżką oliwy ugotować makaron.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w talarki. W rondelku stopić masło i zeszklić cebulę, dusząc ją ok 3 minuty. Dodać mąkę i smażyć tak długo, aż całość zarumieni się na złoty kolor. Wówczas dodać mleko i mieszając, gotować ok. 5 minut, dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Dodać goudę i podgrzewać, aż ser się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić.
Odlać ugotowany makaron i wymieszać go z sosem. Dodać parówki pokrojone w plasterki. Połowę parmezanu wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem.
Masą napełnić formę i posypać resztą sera i bułką tartą. Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
Uwagi:
W oryginale jeszcze jest natka pietruszki wymieszana z parmezanem, czyli połowa do mieszanki makaronowej, połowa na wierzch. U mnie w domu tylko Mama lubi pietruszkę, więc obyło się bez niej.
moje zdjęcia (w załączniku) są bardzo kiepskie, bo robione telefonem, dlatego pozwoliłam sobie wrzucić zdjęcie oryginału

składniki:
- 40 dag makaronu (kolanka)
- sól, oliwa
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka (1,5%)
- 20 dag startego sera gouda
- 4 parówki drobiowe z serem
- 50g startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Formę do zapiekanek nasmarować tłuszczem. W osolonej wodzie z łyżką oliwy ugotować makaron.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w talarki. W rondelku stopić masło i zeszklić cebulę, dusząc ją ok 3 minuty. Dodać mąkę i smażyć tak długo, aż całość zarumieni się na złoty kolor. Wówczas dodać mleko i mieszając, gotować ok. 5 minut, dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Dodać goudę i podgrzewać, aż ser się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić.
Odlać ugotowany makaron i wymieszać go z sosem. Dodać parówki pokrojone w plasterki. Połowę parmezanu wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem.
Masą napełnić formę i posypać resztą sera i bułką tartą. Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
Uwagi:
W oryginale jeszcze jest natka pietruszki wymieszana z parmezanem, czyli połowa do mieszanki makaronowej, połowa na wierzch. U mnie w domu tylko Mama lubi pietruszkę, więc obyło się bez niej.