Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sezon grilowy-tu przepisy prosze:-)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="paula" data-source="post: 119895" data-attributes="member: 28"><p>kurde nie wiem czy wrzucac , bo ja mam cale 20 przepisow a moze i wiecej na grilla ale to wiekszosc wasza to moze tak zrobie:</p><p></p><p><strong>Marynata do piersi indyczych -owieczki</strong></p><p></p><p></p><p>kilogram piersi</p><p>pieprz, sol</p><p></p><p>Marynata:</p><p>pol szklanki jogurtu naturalnego</p><p>pol szklanki soku pomaranczowego</p><p>zabek czosnku</p><p>lyzeczka ostrej musztardy</p><p>lyzeczka miodu</p><p>lyzeczka ziol- np. szalwii</p><p></p><p>Mieso umyc, natrzec sola i pieprzem. Skladniki marynaty dobrze wymieszac (czosnek przecisnc przez praske). Mieso nasmarowac marynata i wstawic na 24h do lodowki. Piec na grillu okolo 50 minut, na 10 minut przed koncem pieczenia ponownie posmarowac marynata.</p><p></p><p><strong>Marynata Teriyaki- bajaderki( o ile sie nie myle ona byla na grilla)</strong></p><p></p><p>Bardzo uniwersalna, bo mozna marynowac w niej kazdy rodzaj miesa - doskonala do stekow, miesa na szaszlyki, czy nawet piersi z kurczaka</p><p></p><p>2/3 szklanki sosu sojowego</p><p>1/3 szklanki miodu</p><p>2 lyzeczki startego swiezego imbiru</p><p>3 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamiczny)</p><p>1/2 szklanki oleju (lub oliwki, ale nie extra virgin, olej powinien byc neutralny)</p><p>2 duze zabki posiekanego czosnku</p><p>garstka posiekanej zielonej cebulki</p><p></p><p>Wszystkie skladniki dobrze wymieszac. Wolowine i wieprzowine marynowac przez noc, kurczaka znacznie krocej. </p><p></p><p></p><p><strong>Marynata dco kurczaka Anerite </strong></p><p></p><p></p><p>1/4 szkl. oliwy ol., 2 lyzeczki balsamicznego octu, 2 lyzeczki brazowego cukru, 2-3 lyzeczki musztardy Dijon, niemieckiej albo pelnoziarnistej, 1-2 lyzeczki suszonej mieszanki ziolowej, lyzeczka swiezej posiekanej natki, sol, pieprz.</p><p></p><p>Wszystko dobrze wymieszac. Marynowac w grubej plastikowej torebce odwracajac mieso 2-3 razy najlepiej do nastepnego dnia. </p><p></p><p><strong>Miodowo- czosnkowa moja</strong></p><p>6 nozek z kurczaka</p><p>1 lyzeczka soli</p><p>1 lyzeczka pieprzu</p><p>0,5 szkl miodu</p><p>1/3 szkl czosnku rozgniecionego</p><p>1 lyzka sosu ostrego ( moze byc chilli lub z innnych papryczek)</p><p></p><p></p><p>Wszystkie skladniki zmieszac razem ( oprocz kurczaka) a nastepnie miodowa marynata posmarowac nozki .Wylozyc na grilla i pozostawic az ladnie sie zarumienia od czasu do czasu smarujac marynata.</p><p></p><p>Mozna zrobic podwojna porcje marynaty i polowe z niej uzyc jako dip do kurczaka gdy juz jest gotowy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="paula, post: 119895, member: 28"] kurde nie wiem czy wrzucac , bo ja mam cale 20 przepisow a moze i wiecej na grilla ale to wiekszosc wasza to moze tak zrobie: [B]Marynata do piersi indyczych -owieczki[/B] kilogram piersi pieprz, sol Marynata: pol szklanki jogurtu naturalnego pol szklanki soku pomaranczowego zabek czosnku lyzeczka ostrej musztardy lyzeczka miodu lyzeczka ziol- np. szalwii Mieso umyc, natrzec sola i pieprzem. Skladniki marynaty dobrze wymieszac (czosnek przecisnc przez praske). Mieso nasmarowac marynata i wstawic na 24h do lodowki. Piec na grillu okolo 50 minut, na 10 minut przed koncem pieczenia ponownie posmarowac marynata. [B]Marynata Teriyaki- bajaderki( o ile sie nie myle ona byla na grilla)[/B] Bardzo uniwersalna, bo mozna marynowac w niej kazdy rodzaj miesa - doskonala do stekow, miesa na szaszlyki, czy nawet piersi z kurczaka 2/3 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki miodu 2 lyzeczki startego swiezego imbiru 3 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamiczny) 1/2 szklanki oleju (lub oliwki, ale nie extra virgin, olej powinien byc neutralny) 2 duze zabki posiekanego czosnku garstka posiekanej zielonej cebulki Wszystkie skladniki dobrze wymieszac. Wolowine i wieprzowine marynowac przez noc, kurczaka znacznie krocej. [B]Marynata dco kurczaka Anerite [/B] 1/4 szkl. oliwy ol., 2 lyzeczki balsamicznego octu, 2 lyzeczki brazowego cukru, 2-3 lyzeczki musztardy Dijon, niemieckiej albo pelnoziarnistej, 1-2 lyzeczki suszonej mieszanki ziolowej, lyzeczka swiezej posiekanej natki, sol, pieprz. Wszystko dobrze wymieszac. Marynowac w grubej plastikowej torebce odwracajac mieso 2-3 razy najlepiej do nastepnego dnia. [B]Miodowo- czosnkowa moja[/B] 6 nozek z kurczaka 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka pieprzu 0,5 szkl miodu 1/3 szkl czosnku rozgniecionego 1 lyzka sosu ostrego ( moze byc chilli lub z innnych papryczek) Wszystkie skladniki zmieszac razem ( oprocz kurczaka) a nastepnie miodowa marynata posmarowac nozki .Wylozyc na grilla i pozostawic az ladnie sie zarumienia od czasu do czasu smarujac marynata. Mozna zrobic podwojna porcje marynaty i polowe z niej uzyc jako dip do kurczaka gdy juz jest gotowy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Sezon grilowy-tu przepisy prosze:-)
Bottom