Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Shish Taouk*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1084763" data-attributes="member: 2755"><p>Źródło: <a href="http://arabic-food.blogspot.com/2011/01/shish-taouk-lebanese-chicken-skewers.html" target="_blank">http://arabic-food.blogspot.com/2011/01/sh...en-skewers.html</a></p><p></p><p>Składniki w moich trochę zmienionych proporcjach (na 12 &quot;szczupłych&quot; szaszłyków):</p><p></p><p>4 kurczakowe piersi</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>6 łyżek oliwy</p><p>ok. 2/3 cytryny</p><p>120 g koncentratu pomidorowego</p><p>2/3 szklanki jogurtu naturalnego</p><p>niecała łyżka ostrej papryki</p><p>trochę ponad 0.5 łyżeczki soli</p><p>trochę ponad 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu</p><p></p><p>dodatkowo: patyczki do szaszłyków</p><p></p><p>Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i lekko siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.</p><p></p><p>Mieszamy jogurt z koncentratem pomidorowym, oliwą, sokiem z cytryny , czosnkiem i przyprawami. Kawałki kurczaka wkładamy do otrzymanej marynaty, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (w przepisie podane było od 2 do 8 godzin, u mnie stały 4 godzin).</p><p></p><p>Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na szaszłykowe patyczki i grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej, jeśli na prawdziwym grillu to warto namoczyć patyczki). Można też upiec je w piekarniku (pamiętając wcześniej o namoczeniu patyczków by się nie spaliły).</p><p></p><p>Szaszłyki podałam z żółtym ryżem z czerwoną papryką i czerwoną cebulą, doprawionym kuminem, solą i pieprzem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]60634[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1084763, member: 2755"] Źródło: [URL="http://arabic-food.blogspot.com/2011/01/shish-taouk-lebanese-chicken-skewers.html"]http://arabic-food.blogspot.com/2011/01/sh...en-skewers.html[/URL] Składniki w moich trochę zmienionych proporcjach (na 12 "szczupłych" szaszłyków): 4 kurczakowe piersi 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy ok. 2/3 cytryny 120 g koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki jogurtu naturalnego niecała łyżka ostrej papryki trochę ponad 0.5 łyżeczki soli trochę ponad 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu dodatkowo: patyczki do szaszłyków Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku rozgniatamy i lekko siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy jogurt z koncentratem pomidorowym, oliwą, sokiem z cytryny , czosnkiem i przyprawami. Kawałki kurczaka wkładamy do otrzymanej marynaty, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (w przepisie podane było od 2 do 8 godzin, u mnie stały 4 godzin). Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na szaszłykowe patyczki i grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej, jeśli na prawdziwym grillu to warto namoczyć patyczki). Można też upiec je w piekarniku (pamiętając wcześniej o namoczeniu patyczków by się nie spaliły). Szaszłyki podałam z żółtym ryżem z czerwoną papryką i czerwoną cebulą, doprawionym kuminem, solą i pieprzem. [ATTACH=full]60634[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Shish Taouk*
Top
Bottom