- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Pyszne, maślane, delikatne, rozpływają się w ustach
Shortbread
(32 ciastka)
* 200g mąki pszennej
* 70g mąki ziemniaczanej
* 40g cukru (drobnego lub cukru pudru)
* 180g masła z lodówki
* 2 łyżki grubego cukru do posypania
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i siekać lub wyrabiać końcami palców, aż powstaną małe okruszki. Można zrobić to w malakserze.
Dodać 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na koło o śr. 20 cm i grubości 5 mm.
Przenieść na blachę, powierzchnię nakłuć widelcem, ostrym nożem lekko naciąć dzieląc każdy placek na 16 trójkątów.
Delikatnie spryskać wodą i posypać cukrem.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 15-20 minut, zbytnio nie rumieniąc.
Jeszcze gorące ciasta pokroić wg zaznaczonych wcześniej nacięć.

Shortbread
(32 ciastka)
* 200g mąki pszennej
* 70g mąki ziemniaczanej
* 40g cukru (drobnego lub cukru pudru)
* 180g masła z lodówki
* 2 łyżki grubego cukru do posypania
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i siekać lub wyrabiać końcami palców, aż powstaną małe okruszki. Można zrobić to w malakserze.
Dodać 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na koło o śr. 20 cm i grubości 5 mm.
Przenieść na blachę, powierzchnię nakłuć widelcem, ostrym nożem lekko naciąć dzieląc każdy placek na 16 trójkątów.
Delikatnie spryskać wodą i posypać cukrem.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 15-20 minut, zbytnio nie rumieniąc.
Jeszcze gorące ciasta pokroić wg zaznaczonych wcześniej nacięć.


Ostatnią edycję dokonał moderator: