Sillabröd szwedzki chleb żytnio - pszenny

Gucio

Well-known member
Contributor
Kwi 2, 2007
1,851
540
113
Chleb szwedzki_Sillabröd3.jpg
Wspaniale aromatyczny i delikatny chleb z lekką słodyczą.
Przepis od @solncepek.

Zakwas
30g startera
100g mąki żytniej 720
100g wody
Wymieszać i pozostawić na 8-10 godzin w temp. 20-25C.

Zaparka
100g mąki żytniej 720
4g kminku
30g siemienia lnianego
200g wrzącej mocnej kawy (zaparzyłem z około 3 łyżeczek i dodałem do ciasta część "fusów" i chyba na przyszłość dodam więcej :))
10g białego słodu żytniego (może być mąka żytnia 1400 lub 960).

Wymieszać wrzącą kawę z mąką i dodać słód. Pozostawić na 2 godz. w temp. 65C. (zapomniałem i zostawiłem na noc i bardzo ładnie się scukrzyło: słodki smak i bardzo płynna konsystencja)

Zakwaszona zaparka
200g zakwasu
Cała Zaparka

Wymieszać i pozostawić na 3-3,5 godziny w 30C.

Ciasto
Cała zakwaszona Zaparka
200g mąki pszennej chlebowej
50g mąki żytniej 720
50g syropu maltozowego (30g syropu jęczmiennego ciemnego)
30g cukru muscovado lub brązowego (50g ciemnego syropu cukrowego)
12g soli morskiej
75-100g wody

Wymieszać wszystkie składniki (mieszałem łyżką drewnianą) i pozostawić do wyrastania na 2 godziny w temp. 28-30C.
Przełożyć do formy i pozostawić do wyrastania na 1-1,5 godziny.

Pieczenie
240C 10 min
200C 20 min
180C 40 min
10 minut przed końcem pieczenia można posmarować syropem: 1 łyżeczka kawy, roztopione masło, melasa, miód i posyp kminkiem. Można spryskać wodą.