Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Simit - tureckie bułeczki sezamowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1510403" data-attributes="member: 2721"><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px">Kto był w Turcji, z pewnością nie raz widział ulicznego sprzedawcę, pchającego przed sobą oszklony wózek pełen simitów, lub niosącego całą ich tacę na głowie, głośno reklamującego swój towar. Te sezamowe bułeczki-obwarzanki znane są w całej Turcji oraz innych pobliskich krajach, jak Grecja, Macedonia, Serbia. Lubiane są także w Egipcie i Libanie. <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Simit" target="_blank">Źródła archiwalne</a> wskazują, że simity wypiekano w Istambule już od 1525 roku. Simit na dobre wpisał się w turecką tradycję jako smaczny dodatek do tureckiej herbaty. Podawany jest także na śniadanie, z konfiturą. Wykonanie tych puszystych bułeczek o chrupiącej skórce i niezwykłym sezamowym aromacie jest bardzo proste.Przepis na podst. książki &quot;Classic Turkish Cooking&quot; aut. Ghillie Başan.</span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px"></span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]87932[/ATTACH]</span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px"></span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px"></span></span></em>7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży</p><p>0,5 kg mąki pszennej typ 650</p><p>250 ml ciepłej wody</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>3 łyżki miodu</p><p>3 łyżki oleju</p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">ew. 1 łyżeczka mahlep*</span></span></p><p></p><p>1 jajko</p><p>3 łyżki wody</p><p>1 łyżka melasy lub ew. miodu</p><p>sezam w ziarnach</p><p></p><p>1. W dużej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, 50 ml wody i taką ilością mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).</p><p></p><p>2. Następnie dodajemy miód, sól, olej i resztę ciepłej wody. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż uzyskamy gładkie, elastyczne, lecz nie twarde ciasto. </p><p></p><p>Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i dzielimy na 8 równych części.</p><p></p><p>3. Z każdej części formujemy długi, cienki wałeczek (ok. 40 cm). Wałeczek składamy na pół i skręcamy wokół własnej osi. Końce sklejamy, formując okrągłą bułeczkę z dziurką w środku. Każdy w ten sposób przygotowany simit maczamy najpierw z obu stron w jajku rozmąconym z wodą i melasą (ew. miodem), a następnie - też z obu stron - w sezamie.</p><p>Odkładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką).</p><p></p><p>Wyrośnięte simity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.</p><p></p><p><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px">*<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab" target="_blank">Mahlep (mahlab)</a> to zmielone ziarna wiśni wonnej. Dodają wypiekom charakterystycznego lekko orientalnego aromatu. Dodatek tej przyprawy można jednak w przypadku jej braku całkowicie pominąć - wypiek będzie również bardzo smaczny. </span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1510403, member: 2721"] [I][FONT=georgiatimes new romantimesserif][SIZE=10]Kto był w Turcji, z pewnością nie raz widział ulicznego sprzedawcę, pchającego przed sobą oszklony wózek pełen simitów, lub niosącego całą ich tacę na głowie, głośno reklamującego swój towar. Te sezamowe bułeczki-obwarzanki znane są w całej Turcji oraz innych pobliskich krajach, jak Grecja, Macedonia, Serbia. Lubiane są także w Egipcie i Libanie. [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Simit"]Źródła archiwalne[/URL] wskazują, że simity wypiekano w Istambule już od 1525 roku. Simit na dobre wpisał się w turecką tradycję jako smaczny dodatek do tureckiej herbaty. Podawany jest także na śniadanie, z konfiturą. Wykonanie tych puszystych bułeczek o chrupiącej skórce i niezwykłym sezamowym aromacie jest bardzo proste.Przepis na podst. książki "Classic Turkish Cooking" aut. Ghillie Başan. [ATTACH=full]87932[/ATTACH] [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][/I]7 g drożdży instant (1 opakowanie) lub 15 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki pszennej typ 650 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju [FONT=Times New Roman][SIZE=8]ew. 1 łyżeczka mahlep*[/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] 1 jajko 3 łyżki wody 1 łyżka melasy lub ew. miodu sezam w ziarnach 1. W dużej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, 50 ml wody i taką ilością mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki). 2. Następnie dodajemy miód, sól, olej i resztę ciepłej wody. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż uzyskamy gładkie, elastyczne, lecz nie twarde ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i dzielimy na 8 równych części. 3. Z każdej części formujemy długi, cienki wałeczek (ok. 40 cm). Wałeczek składamy na pół i skręcamy wokół własnej osi. Końce sklejamy, formując okrągłą bułeczkę z dziurką w środku. Każdy w ten sposób przygotowany simit maczamy najpierw z obu stron w jajku rozmąconym z wodą i melasą (ew. miodem), a następnie - też z obu stron - w sezamie. Odkładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką). Wyrośnięte simity pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce. [FONT=georgiatimes new romantimesserif][SIZE=8]*[URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab"]Mahlep (mahlab)[/URL] to zmielone ziarna wiśni wonnej. Dodają wypiekom charakterystycznego lekko orientalnego aromatu. Dodatek tej przyprawy można jednak w przypadku jej braku całkowicie pominąć - wypiek będzie również bardzo smaczny. [/SIZE][/FONT][SIZE=8][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Simit - tureckie bułeczki sezamowe
Top
Bottom