- Mar 24, 2005
- 9
- 0
- 0
4 skalopki cielęce po 125 gramów każda
mąka wymieszana z solą i pieprzem
2 jajka
2 łyżki oliwy
40 gramów masła
0,25 litra białego wina
3 łyżki kaparów opłukanych z soli i odcedzonych
0,25 litra wywaru z kury lub wołowego
1-2 łyżki soku z cytryny
125 gramów zimnego masła w kostkach
Tłuczkiem rozbić skalopki na wysokość 3 mm, pokroić na trzy kawałki, każdy kawałek obsypać mąką z przyprawami.
Jajka rozbić widelcem w miseczce z 2 łyżkami wody. Zanurzyć skalopki, otrząsnąć.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, smażyć skalopki po kilka na raz 3-5 minut aż nabiorą koloru po obu stronach. Odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc na papier kuchenny i trzymać w cieple.
Zlać tłuszcz z patelni, wlać na nią wino, dodać kapary i smażyć około 8 minut aż prawie całkowicie wyparuje.
Wlać wywar mięsny, gotować przez 5 minut lub do chwili gdy do połowy odparuje. Dodać łyżkę soku z cytryny i przelać sos do garnuszka. Dodać do sosu kostki zimnego masła, nie gotować. Ewentualnie dosolić, popieprzyć do smaku i dodać jeszcze soku z cytryny.
Skalopki wyłożyć ponownie na patelnię, polać sosem, przykryć i odczekać 2 minuty przed podaniem.
mąka wymieszana z solą i pieprzem
2 jajka
2 łyżki oliwy
40 gramów masła
0,25 litra białego wina
3 łyżki kaparów opłukanych z soli i odcedzonych
0,25 litra wywaru z kury lub wołowego
1-2 łyżki soku z cytryny
125 gramów zimnego masła w kostkach
Tłuczkiem rozbić skalopki na wysokość 3 mm, pokroić na trzy kawałki, każdy kawałek obsypać mąką z przyprawami.
Jajka rozbić widelcem w miseczce z 2 łyżkami wody. Zanurzyć skalopki, otrząsnąć.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, smażyć skalopki po kilka na raz 3-5 minut aż nabiorą koloru po obu stronach. Odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc na papier kuchenny i trzymać w cieple.
Zlać tłuszcz z patelni, wlać na nią wino, dodać kapary i smażyć około 8 minut aż prawie całkowicie wyparuje.
Wlać wywar mięsny, gotować przez 5 minut lub do chwili gdy do połowy odparuje. Dodać łyżkę soku z cytryny i przelać sos do garnuszka. Dodać do sosu kostki zimnego masła, nie gotować. Ewentualnie dosolić, popieprzyć do smaku i dodać jeszcze soku z cytryny.
Skalopki wyłożyć ponownie na patelnię, polać sosem, przykryć i odczekać 2 minuty przed podaniem.