Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Skalopki cielęce z cytryną i kaparami LCB
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Crudelia Demon" data-source="post: 106351" data-attributes="member: 440"><p>4 skalopki cielęce po 125 gramów każda</p><p>mąka wymieszana z solą i pieprzem</p><p>2 jajka </p><p>2 łyżki oliwy</p><p>40 gramów masła</p><p>0,25 litra białego wina</p><p>3 łyżki kaparów opłukanych z soli i odcedzonych</p><p>0,25 litra wywaru z kury lub wołowego</p><p>1-2 łyżki soku z cytryny</p><p>125 gramów zimnego masła w kostkach</p><p></p><p>Tłuczkiem rozbić skalopki na wysokość 3 mm, pokroić na trzy kawałki, każdy kawałek obsypać mąką z przyprawami.</p><p>Jajka rozbić widelcem w miseczce z 2 łyżkami wody. Zanurzyć skalopki, otrząsnąć.</p><p>Na patelni rozgrzać masło z oliwą, smażyć skalopki po kilka na raz 3-5 minut aż nabiorą koloru po obu stronach. Odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc na papier kuchenny i trzymać w cieple.</p><p>Zlać tłuszcz z patelni, wlać na nią wino, dodać kapary i smażyć około 8 minut aż prawie całkowicie wyparuje. </p><p>Wlać wywar mięsny, gotować przez 5 minut lub do chwili gdy do połowy odparuje. Dodać łyżkę soku z cytryny i przelać sos do garnuszka. Dodać do sosu kostki zimnego masła, nie gotować. Ewentualnie dosolić, popieprzyć do smaku i dodać jeszcze soku z cytryny.</p><p>Skalopki wyłożyć ponownie na patelnię, polać sosem, przykryć i odczekać 2 minuty przed podaniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Crudelia Demon, post: 106351, member: 440"] 4 skalopki cielęce po 125 gramów każda mąka wymieszana z solą i pieprzem 2 jajka 2 łyżki oliwy 40 gramów masła 0,25 litra białego wina 3 łyżki kaparów opłukanych z soli i odcedzonych 0,25 litra wywaru z kury lub wołowego 1-2 łyżki soku z cytryny 125 gramów zimnego masła w kostkach Tłuczkiem rozbić skalopki na wysokość 3 mm, pokroić na trzy kawałki, każdy kawałek obsypać mąką z przyprawami. Jajka rozbić widelcem w miseczce z 2 łyżkami wody. Zanurzyć skalopki, otrząsnąć. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, smażyć skalopki po kilka na raz 3-5 minut aż nabiorą koloru po obu stronach. Odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc na papier kuchenny i trzymać w cieple. Zlać tłuszcz z patelni, wlać na nią wino, dodać kapary i smażyć około 8 minut aż prawie całkowicie wyparuje. Wlać wywar mięsny, gotować przez 5 minut lub do chwili gdy do połowy odparuje. Dodać łyżkę soku z cytryny i przelać sos do garnuszka. Dodać do sosu kostki zimnego masła, nie gotować. Ewentualnie dosolić, popieprzyć do smaku i dodać jeszcze soku z cytryny. Skalopki wyłożyć ponownie na patelnię, polać sosem, przykryć i odczekać 2 minuty przed podaniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Skalopki cielęce z cytryną i kaparami LCB
Top
Bottom