- Lut 15, 2005
- 2,590
- 0
- 0
Skrzydełka na ostro
Skład 2 kg skrzydełek*
Zalewa: - 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (a lepiej morelowego „Łowicz”
,- 6 łyżek keczupu,- 6 ząbków czosnku zmiażdżonego,- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,- 2 łyżeczki ostrej papryki,- 3 łyżki miodu,- 1 łyżeczki chilli,- 6 łyżek cukru,- mała łyżeczka pieprzu, - ziele angielskie
Składniki zalewy wymieszać razem.Skrzydełka pokroić na 3 części, umyć dokładnie i zasypać solą (2 garści). Pozostawić na 2 godziny, a potem opłukać je i rzucić na wrzątek gotując 5 minut od wrzenia. Wyjąć je, odcedzić, wyłożyć na tackę. Zalać sosem (zalewą) i wymieszać. Pozostawić to na 3 godziny, aby się „wżarło” , a potem włożyć na 1,5- 2 h do piekarnika na 180 stopni. Po wyjęciu wymieszać troszkę i zajadać się ze smakiem.
Świetnie smakują na imprezach zakrapianych dużą ilością alkoholu. A kobiety w 9 miesiącu ciąży po ich zjedzeniu jadą na porodówkęJ
SMACZNEGo
Skład 2 kg skrzydełek*
Zalewa: - 1 słoik dżemu brzoskwiniowego (a lepiej morelowego „Łowicz”
Składniki zalewy wymieszać razem.Skrzydełka pokroić na 3 części, umyć dokładnie i zasypać solą (2 garści). Pozostawić na 2 godziny, a potem opłukać je i rzucić na wrzątek gotując 5 minut od wrzenia. Wyjąć je, odcedzić, wyłożyć na tackę. Zalać sosem (zalewą) i wymieszać. Pozostawić to na 3 godziny, aby się „wżarło” , a potem włożyć na 1,5- 2 h do piekarnika na 180 stopni. Po wyjęciu wymieszać troszkę i zajadać się ze smakiem.
Świetnie smakują na imprezach zakrapianych dużą ilością alkoholu. A kobiety w 9 miesiącu ciąży po ich zjedzeniu jadą na porodówkęJ
SMACZNEGo
Ostatnią edycję dokonał moderator: