Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie a'la Milanówek*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Basia_11" data-source="post: 215270" data-attributes="member: 684"><p>Swięta za pasem, może komuś spodoba się ten przepis.</p><p>Pochodzi z książeczki &quot;Wigilia&quot; z serii Biblioteczka Poradnika domowego&quot;</p><p></p><p>Potrzeba:</p><p>50 dag filetów śledziowych</p><p>2 łyżki cukru</p><p>1/4 szkl. oleju</p><p>4 łyzki octu 6%</p><p>4 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>30 dag cebuli</p><p>2-3 ziarna ziela angielskiego</p><p>listek laurowy</p><p>kilka ziarek gorczycy</p><p>natka, sałata do dekoracji</p><p></p><p>Cebulę posiekać w cienkie półtalarki, zeszklić na oleju, dodac cukier i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ocet, koncentrat, przyprawy, wymieszać i dusić kilka minut. Dodac gorczycę, zdjąc z ognia, wystudzić.</p><p>Pokrojone na kawałki filety śledziowe przekładac warstwami z sosem. W lodówce może stać do 2 tygodni.</p><p></p><p>Tyle przepis a teraz kilka słów moich uwag.</p><p>Po pierwsze, po wlaniu na patelnię octu i dodaniu koncentratu całość podlewam małą ilością wody bo inaczej nawet nie da się rozmieszać, przecież koncentrat zagęszcza. Co do octu to ja daję ocet jabłkowy albo winny warzywny.</p><p>Sprawdziłam też, że zamiast gorczycy doskonale pasują tu 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej, tej z całych ziaren gorczycy.</p><p>I jeszcze proporcje składników - nie trzymam się ściśle tych 50 dag śledzi i 30 dag cebuli.</p><p></p><p>Takie śledzie są naprawdę pyszne, tylko nie można popełnić takiego błędu jaki mi się udał, gdy robiłam je pierwszy raz -nie wystudziłam sosu i gorącym przełożyłam śledzie a to pogorszyło ich smak i konsystencję.</p><p></p><p>polecam i życzę smacznego</p><p>Basia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Basia_11, post: 215270, member: 684"] Swięta za pasem, może komuś spodoba się ten przepis. Pochodzi z książeczki "Wigilia" z serii Biblioteczka Poradnika domowego" Potrzeba: 50 dag filetów śledziowych 2 łyżki cukru 1/4 szkl. oleju 4 łyzki octu 6% 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego listek laurowy kilka ziarek gorczycy natka, sałata do dekoracji Cebulę posiekać w cienkie półtalarki, zeszklić na oleju, dodac cukier i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać ocet, koncentrat, przyprawy, wymieszać i dusić kilka minut. Dodac gorczycę, zdjąc z ognia, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety śledziowe przekładac warstwami z sosem. W lodówce może stać do 2 tygodni. Tyle przepis a teraz kilka słów moich uwag. Po pierwsze, po wlaniu na patelnię octu i dodaniu koncentratu całość podlewam małą ilością wody bo inaczej nawet nie da się rozmieszać, przecież koncentrat zagęszcza. Co do octu to ja daję ocet jabłkowy albo winny warzywny. Sprawdziłam też, że zamiast gorczycy doskonale pasują tu 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej, tej z całych ziaren gorczycy. I jeszcze proporcje składników - nie trzymam się ściśle tych 50 dag śledzi i 30 dag cebuli. Takie śledzie są naprawdę pyszne, tylko nie można popełnić takiego błędu jaki mi się udał, gdy robiłam je pierwszy raz -nie wystudziłam sosu i gorącym przełożyłam śledzie a to pogorszyło ich smak i konsystencję. polecam i życzę smacznego Basia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie a'la Milanówek*
Bottom