Śledzie korzenne*

michaldublin

Member
Gru 22, 2007
1
0
0
- 500 g. śledzi solonych lub matiasów
- 20 goździków
- 10 ziaren ziela angielskiego
- laska cynamonu
- 10 ziarenek pieprzu
- 4 liście laurowe
- gaka muszkatuowa
- 2 lyżki octu spirytusowego (10%)
- szklanka wody

Śledzie solone moczyć przez noc w mleku, matiasy ok 2 godziny.
Zagotować wode z octem, wystudzić zalać śledzie na 4 godziny.
Przyprawy utluc dość drobno w moździerzu, wetrzeć na tarce ok. 1/4 gaki muszkatuowej.
Obtoczyć paty śledziowe dokladnie i grubo w przyprawach, ukladac warstwami w sloiku i polewac olejem.
Wstawic do lodowki na 3 , 4 dni.

Przed podaniem wyjąć śledzie, oskrobać deliatnie ale doladnie nożem starając sie usunąc maksymalną ilość przypraw z platów śledziowych.
Pokroić w male dzwonka, zalac świeżym olejem.

Wiadomość dla emigrantów :

Filety śledziowe sprzedawane w polskich sklepach (te w paczkach, zalane olejem) są ok ale przed namoczeniem w mleku trzeba je dokladnie oplukac letnią wodą

Pozdrawiam wszystkich
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy