Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie korzenne*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="michaldublin" data-source="post: 640546" data-attributes="member: 6849"><p>- 500 g. śledzi solonych lub matiasów</p><p>- 20 goździków</p><p>- 10 ziaren ziela angielskiego</p><p>- laska cynamonu</p><p>- 10 ziarenek pieprzu</p><p>- 4 liście laurowe</p><p>- gaka muszkatuowa</p><p>- 2 lyżki octu spirytusowego (10%)</p><p>- szklanka wody</p><p></p><p>Śledzie solone moczyć przez noc w mleku, matiasy ok 2 godziny.</p><p>Zagotować wode z octem, wystudzić zalać śledzie na 4 godziny.</p><p>Przyprawy utluc dość drobno w moździerzu, wetrzeć na tarce ok. 1/4 gaki muszkatuowej.</p><p>Obtoczyć paty śledziowe dokladnie i grubo w przyprawach, ukladac warstwami w sloiku i polewac olejem.</p><p>Wstawic do lodowki na 3 , 4 dni.</p><p></p><p>Przed podaniem wyjąć śledzie, oskrobać deliatnie ale doladnie nożem starając sie usunąc maksymalną ilość przypraw z platów śledziowych.</p><p>Pokroić w male dzwonka, zalac świeżym olejem.</p><p></p><p>Wiadomość dla emigrantów :</p><p></p><p>Filety śledziowe sprzedawane w polskich sklepach (te w paczkach, zalane olejem) są ok ale przed namoczeniem w mleku trzeba je dokladnie oplukac letnią wodą</p><p></p><p>Pozdrawiam wszystkich</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="michaldublin, post: 640546, member: 6849"] - 500 g. śledzi solonych lub matiasów - 20 goździków - 10 ziaren ziela angielskiego - laska cynamonu - 10 ziarenek pieprzu - 4 liście laurowe - gaka muszkatuowa - 2 lyżki octu spirytusowego (10%) - szklanka wody Śledzie solone moczyć przez noc w mleku, matiasy ok 2 godziny. Zagotować wode z octem, wystudzić zalać śledzie na 4 godziny. Przyprawy utluc dość drobno w moździerzu, wetrzeć na tarce ok. 1/4 gaki muszkatuowej. Obtoczyć paty śledziowe dokladnie i grubo w przyprawach, ukladac warstwami w sloiku i polewac olejem. Wstawic do lodowki na 3 , 4 dni. Przed podaniem wyjąć śledzie, oskrobać deliatnie ale doladnie nożem starając sie usunąc maksymalną ilość przypraw z platów śledziowych. Pokroić w male dzwonka, zalac świeżym olejem. Wiadomość dla emigrantów : Filety śledziowe sprzedawane w polskich sklepach (te w paczkach, zalane olejem) są ok ale przed namoczeniem w mleku trzeba je dokladnie oplukac letnią wodą Pozdrawiam wszystkich [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie korzenne*
Top
Bottom