Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
śledzie marynowane po szwedzku i po burgundzku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 160941" data-attributes="member: 90"><p>Z książki &quot; Domowe przetwory&quot; ( nie robiłam)</p><p><u> zalewa na 1 kg śledzi:</u></p><p>1 l wody</p><p>125 ml esencji octowej 25% (można zastąpić octem 10% zwiększając odpowiednio jego ilość)</p><p>5 dag soli</p><p>Marynować odfiletowane śledzie przez 3 dni w chłodnym miejscu. Można potem ściągnąć skórę.</p><p></p><p><strong>Po szwedzku:</strong></p><p>50 dag marynowanych śledzi</p><p>1 czerwone jabłko</p><p>300 ml wody</p><p>300 ml zalewy z marynowania</p><p>100 g cebuli</p><p>1 łyżka gorczycy</p><p>10 roztartych jagód jałowca</p><p>10 ziarenek pieprzu</p><p>2 kopiaste łyżki cukru</p><p>wodę, zalewę, pokrojoną w plastry cebulę i przyprawy gotować na małym ogniu 10 minut</p><p>Filety pokroić w paski, jabłka wraz ze skórką w cząstki. Śledzie i jabłka włożyć do przestudzonej marynaty. Smakują już następnego dnia.</p><p><strong></strong></p><p><strong>Po burgundzku</strong></p><p>500 g marynowanych śledzi</p><p>375 ml czerwonego wina</p><p>125 ml wody</p><p>75 ml esencji octowej</p><p>3 kopiaste łyżki cukru</p><p>2 listki laurowe</p><p>150 g cebuli w plastrach</p><p>1 łyczeczka gorczycy</p><p>20 jagód jałowca</p><p>1/2świeżego ogórka</p><p></p><p>Z wina, wody, cukru, octu i cebuli przyrządzić zalewę, gotować 10 minut. Przestudzić. Filety pokroić w paski, ogórek ( razem ze skórką) w kawałki. Chłodną marynatą zalać rybę i ogórki. Po 24 godz. nadająsię do spożycia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 160941, member: 90"] Z książki " Domowe przetwory" ( nie robiłam) [U] zalewa na 1 kg śledzi:[/U] 1 l wody 125 ml esencji octowej 25% (można zastąpić octem 10% zwiększając odpowiednio jego ilość) 5 dag soli Marynować odfiletowane śledzie przez 3 dni w chłodnym miejscu. Można potem ściągnąć skórę. [B]Po szwedzku:[/B] 50 dag marynowanych śledzi 1 czerwone jabłko 300 ml wody 300 ml zalewy z marynowania 100 g cebuli 1 łyżka gorczycy 10 roztartych jagód jałowca 10 ziarenek pieprzu 2 kopiaste łyżki cukru wodę, zalewę, pokrojoną w plastry cebulę i przyprawy gotować na małym ogniu 10 minut Filety pokroić w paski, jabłka wraz ze skórką w cząstki. Śledzie i jabłka włożyć do przestudzonej marynaty. Smakują już następnego dnia. [B] Po burgundzku[/B] 500 g marynowanych śledzi 375 ml czerwonego wina 125 ml wody 75 ml esencji octowej 3 kopiaste łyżki cukru 2 listki laurowe 150 g cebuli w plastrach 1 łyczeczka gorczycy 20 jagód jałowca 1/2świeżego ogórka Z wina, wody, cukru, octu i cebuli przyrządzić zalewę, gotować 10 minut. Przestudzić. Filety pokroić w paski, ogórek ( razem ze skórką) w kawałki. Chłodną marynatą zalać rybę i ogórki. Po 24 godz. nadająsię do spożycia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
śledzie marynowane po szwedzku i po burgundzku*
Top
Bottom