Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie marynowane w occie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1516560" data-attributes="member: 2721"><p><em>Odkąd zaczęłam sama przygotowywać śledzie w occie, zdecydowanie bardziej wolę je od kupnych. Przede wszystkim mam wpływ na jakość ryby, bo sama ją sobie wybieram. Ważne, by użyć płatów śledziowych dobrej jakości, grubych i jędrnych. Cienkie i miękkie smakują gorzej i prezentują się o wiele mniej efektownie na talerzu. Po drugie, mogę dostosować smak zalewy do własnego gustu, już na etapie przygotowywania jej. Można użyć zarówno czerwonej, jak i białej cebuli. Dzięki czerwonej zalewa uzyskuje ładny lekko różowy kolor. Z białą jest mniej kolorowo, lecz równie smacznie. Przepis na podstawie <a href="http://cafebabilon.blogspot.com/2014/01/inlagd-sill-sledz-marynowany.html?showComment=1397200547594#c60782511902361607" target="_blank">Cafe Babilon.</a></em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]88367[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p><em></em><em><u>proporcje na 1 słoik śledzi:</u></em></p><p>250 g płatów śledziowych a la matias w oleju (=1 tacka)</p><p>1 duża cebula</p><p>1 średnia marchewka</p><p><em><u>zalewa:</u></em></p><p>10 kulek ziela angielskiego</p><p>6 lekko roztłuczonych ziaren czarnego pieprzu</p><p>3 listki laurowe</p><p>150 ml octu zwykłego 10%</p><p>150 ml wody</p><p>100 g cukru</p><p>1/2 łyżeczki soli - do smaku, uwzględniając słoność śledzi</p><p></p><p>Składniki zalewy zagotować, by cukier się rozpuścił, i całkowicie wystudzić. (Uwaga: absolutnie nie zalewamy śledzi gorącą zalewą, bo się ugotują.)</p><p></p><p>W tym czasie wymoczyć śledzie przez 15 minut w zimnej wodzie. Wyjąć i pokroić na ok. 3-4 centymetrowe kawałki.</p><p></p><p>Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Śledzie wymieszać z cebula i marchewka, po czym włożyć do słoika wraz z listkami laurowymi z zalewy.</p><p></p><p>Zalać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoik i odstawić do lodówki na minimum 3 dni, by śledzie się zamarynowały.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1516560, member: 2721"] [I]Odkąd zaczęłam sama przygotowywać śledzie w occie, zdecydowanie bardziej wolę je od kupnych. Przede wszystkim mam wpływ na jakość ryby, bo sama ją sobie wybieram. Ważne, by użyć płatów śledziowych dobrej jakości, grubych i jędrnych. Cienkie i miękkie smakują gorzej i prezentują się o wiele mniej efektownie na talerzu. Po drugie, mogę dostosować smak zalewy do własnego gustu, już na etapie przygotowywania jej. Można użyć zarówno czerwonej, jak i białej cebuli. Dzięki czerwonej zalewa uzyskuje ładny lekko różowy kolor. Z białą jest mniej kolorowo, lecz równie smacznie. Przepis na podstawie [URL="http://cafebabilon.blogspot.com/2014/01/inlagd-sill-sledz-marynowany.html?showComment=1397200547594#c60782511902361607"]Cafe Babilon.[/URL] [ATTACH=full]88367[/ATTACH] [/I][I][U]proporcje na 1 słoik śledzi:[/U][/I] 250 g płatów śledziowych a la matias w oleju (=1 tacka) 1 duża cebula 1 średnia marchewka [I][U]zalewa:[/U][/I] 10 kulek ziela angielskiego 6 lekko roztłuczonych ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 150 ml octu zwykłego 10% 150 ml wody 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli - do smaku, uwzględniając słoność śledzi Składniki zalewy zagotować, by cukier się rozpuścił, i całkowicie wystudzić. (Uwaga: absolutnie nie zalewamy śledzi gorącą zalewą, bo się ugotują.) W tym czasie wymoczyć śledzie przez 15 minut w zimnej wodzie. Wyjąć i pokroić na ok. 3-4 centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Śledzie wymieszać z cebula i marchewka, po czym włożyć do słoika wraz z listkami laurowymi z zalewy. Zalać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoik i odstawić do lodówki na minimum 3 dni, by śledzie się zamarynowały. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie marynowane w occie
Bottom