Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie po skandynawsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 940297" data-attributes="member: 2721"><p>Przepis na te smaczne śledzie o lekko winno-octowym smaku pochodzi z książki : &quot;Podróże kulinarne. Kuchnia skandynawska&quot;</p><p></p><p>[ATTACH=full]49084[/ATTACH]</p><p></p><p>500 g płatów śledziowych typu matjas </p><p>2 duże czerwone cebule</p><p>50 ml białego wina</p><p>50 ml oleju</p><p>4 łyżki octu z czerwonego wina</p><p>1,5 łyżki cukru</p><p>1/2 łyżeczki mielonej kolendry</p><p>1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ( połowę tej ilości dałam w całych ziarnach, połowę mielonego)</p><p></p><p></p><p>Filety śledziowe wymoczyć przez godzinę w wodzie. </p><p>W tym czasie przygotować zalewę:</p><p>wino wraz z olejem, octem i przyprawami wlać do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, lecz nie gotować. Wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.</p><p>Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zalać zimną zalewą i wymieszać.</p><p>Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 940297, member: 2721"] Przepis na te smaczne śledzie o lekko winno-octowym smaku pochodzi z książki : "Podróże kulinarne. Kuchnia skandynawska" [ATTACH=full]49084[/ATTACH] 500 g płatów śledziowych typu matjas 2 duże czerwone cebule 50 ml białego wina 50 ml oleju 4 łyżki octu z czerwonego wina 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ( połowę tej ilości dałam w całych ziarnach, połowę mielonego) Filety śledziowe wymoczyć przez godzinę w wodzie. W tym czasie przygotować zalewę: wino wraz z olejem, octem i przyprawami wlać do rondelka. Doprowadzić do wrzenia, lecz nie gotować. Wymieszać. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zalać zimną zalewą i wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie po skandynawsku*
Top
Bottom