Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie po warszawsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1656395" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Śledź po warszawsku</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - H. Szymanderska "Kuchnia polska, potrawy regionalne "Świat Książki 2017</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>4 filety śledziowe (dałam trzy, pakowane na tacce, odsączone z oleju, pokrojone w niewielkie kawałki i skropione cytryną</p><p>2 cebule (dałam czerwone) pokrojone w piórka i zblanszowane</p><p>3 łyżki zielonego groszku (dałam konserwowy)</p><p>4 marynowane pieczarki (dałam garść marynowanych maślaków), drobno pokrojone</p><p>1 winne jabłko starte na tarce, skropione sokiem z cytryny (pokroiłam w julienne)</p><p>1 ogórek (dałam 2/3 ogórka szklarniowego ze skórką) pokrojony w grube plastry (u mnie w cienkie plasterki)</p><p>2 ugotowane na twardo jajka (dałam trzy) przekrojone na pół (u mnie pokrojone w plastry)</p><p>2 łyżki majonezu (dałam trzy czubate łyżki domowego majonezu ukręconego z 1 żółtka)</p><p>sól, pieprz, sok z cytryny</p><p>dodatkowo dałam posiekany koperek</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Przygotowałam sos z cebuli, jabłka, groszku, grzybów i majonezu. Przyprawiłam do smaku.</p><p>Ułożyłam warstwowo:</p><p>plasterki ogórków</p><p>kawałki śledzia</p><p>koperek</p><p>plastry jajek</p><p>sos</p><p></p><p>W oryginale na grubym plastrze ogórka trzeba było ułożyć pół jajka, płat śledzia i przykryć sosem.</p><p>Ja przed podaniem posypię jeszcze z wierzchu posiekanym koperkiem i plasterkami rzodkiewki.</p><p>[ATTACH]98733[/ATTACH][ATTACH]98739[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1656395, member: 1024"] [B]Śledź po warszawsku[/B] Źródło przepisu - H. Szymanderska "Kuchnia polska, potrawy regionalne "Świat Książki 2017 [B]Składniki:[/B] 4 filety śledziowe (dałam trzy, pakowane na tacce, odsączone z oleju, pokrojone w niewielkie kawałki i skropione cytryną 2 cebule (dałam czerwone) pokrojone w piórka i zblanszowane 3 łyżki zielonego groszku (dałam konserwowy) 4 marynowane pieczarki (dałam garść marynowanych maślaków), drobno pokrojone 1 winne jabłko starte na tarce, skropione sokiem z cytryny (pokroiłam w julienne) 1 ogórek (dałam 2/3 ogórka szklarniowego ze skórką) pokrojony w grube plastry (u mnie w cienkie plasterki) 2 ugotowane na twardo jajka (dałam trzy) przekrojone na pół (u mnie pokrojone w plastry) 2 łyżki majonezu (dałam trzy czubate łyżki domowego majonezu ukręconego z 1 żółtka) sól, pieprz, sok z cytryny dodatkowo dałam posiekany koperek [B]Wykonanie:[/B] Przygotowałam sos z cebuli, jabłka, groszku, grzybów i majonezu. Przyprawiłam do smaku. Ułożyłam warstwowo: plasterki ogórków kawałki śledzia koperek plastry jajek sos W oryginale na grubym plastrze ogórka trzeba było ułożyć pół jajka, płat śledzia i przykryć sosem. Ja przed podaniem posypię jeszcze z wierzchu posiekanym koperkiem i plasterkami rzodkiewki. [ATTACH]98733[/ATTACH][ATTACH]98739[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie po warszawsku
Top
Bottom