Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie w czerwonym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="katka323" data-source="post: 1490970" data-attributes="member: 32275"><p>Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz &quot;Książka kucharska. Polskie przepisy&quot;. Robione przeze mnie wielokrotnie, zawsze wzbudzają entuzjazm.</p><p></p><p>2 opakowania śledzi w zalewie z oliwą (matiasy) - ja biorę takie w kubełku, wtedy 1 wiaderko</p><p>zalewa:</p><p>1 szklanka czerwonego wytrawnego wina</p><p>1 szklanka octu winnego</p><p>1 szklanka wody</p><p>2 łyżki cukru</p><p>1 łyżeczka nasion gorczycy</p><p>2 goździki</p><p>2 duże cebule</p><p>10 ziaren jałowca</p><p>10 ziaren ziela angielskiego</p><p>2 liście laurowe</p><p>1/2 łyżeczki ziaren pieprzu</p><p></p><p>Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu minutę. Odstawiamy z ognia, dodajemy wino i ocet, ponownie podgrzewamy ale nie gotujemy. Studzimy. Ja zalewam jeszcze ciepła, ale nie gorąca.</p><p>W pojemniku z przykrywką (dlatego używam śledzi z kubełka - mam jak znalazł 8) ) rozkładamy pokrojone na niewielkie kawałki śledzie, zalewamy chłodną zalewą, zamykamy i wstawiamy do lodówki na min. 48 godzin.</p><p></p><p>Zdjecia niestety nie posiadam, uzupelnie po świętach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="katka323, post: 1490970, member: 32275"] Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Książka kucharska. Polskie przepisy". Robione przeze mnie wielokrotnie, zawsze wzbudzają entuzjazm. 2 opakowania śledzi w zalewie z oliwą (matiasy) - ja biorę takie w kubełku, wtedy 1 wiaderko zalewa: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka octu winnego 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion gorczycy 2 goździki 2 duże cebule 10 ziaren jałowca 10 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu minutę. Odstawiamy z ognia, dodajemy wino i ocet, ponownie podgrzewamy ale nie gotujemy. Studzimy. Ja zalewam jeszcze ciepła, ale nie gorąca. W pojemniku z przykrywką (dlatego używam śledzi z kubełka - mam jak znalazł 8) ) rozkładamy pokrojone na niewielkie kawałki śledzie, zalewamy chłodną zalewą, zamykamy i wstawiamy do lodówki na min. 48 godzin. Zdjecia niestety nie posiadam, uzupelnie po świętach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie w czerwonym winie
Top
Bottom