Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie w porach*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 108009" data-attributes="member: 422"><p>Kocham śledzie w oleju! Na kolacje wigilijną w zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam śledzie w porach. Podaje proporcje z przepisu (książeczka 'Śledź na każdą okazję' Kazimierza Igrasa)</p><p>1 kg filetów z matiesów</p><p>4 duże pory</p><p>1 łyżeczka chili</p><p>1/2 płaskiej łyżeczki grubo mielonego białego pieprzu</p><p>1 łyżeczka oregano</p><p>sok z cytryny</p><p>olej sojowy albo lniany (ja użyłam oliwy)</p><p></p><p>- pory oczyścić i zmiksować,</p><p>- do ceramicznej miseczki wlać 4 łyżki oleju, dodać przyprawy, utrzeć i odstawić na pół godziny,</p><p>- dodać 2 łyżeczki soku z cytryny,</p><p>- po 15 minutach pastę dodać do porów, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny,</p><p>- filety umyć osączyć, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na godzinę,</p><p>- do masy porowej dodać szklankę oleju, wymieszać,</p><p>- filety pokroić na pół, układać w naczyniu warstwami, każdą przelewać zalewą,</p><p>- przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 108009, member: 422"] Kocham śledzie w oleju! Na kolacje wigilijną w zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam śledzie w porach. Podaje proporcje z przepisu (książeczka 'Śledź na każdą okazję' Kazimierza Igrasa) 1 kg filetów z matiesów 4 duże pory 1 łyżeczka chili 1/2 płaskiej łyżeczki grubo mielonego białego pieprzu 1 łyżeczka oregano sok z cytryny olej sojowy albo lniany (ja użyłam oliwy) - pory oczyścić i zmiksować, - do ceramicznej miseczki wlać 4 łyżki oleju, dodać przyprawy, utrzeć i odstawić na pół godziny, - dodać 2 łyżeczki soku z cytryny, - po 15 minutach pastę dodać do porów, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny, - filety umyć osączyć, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na godzinę, - do masy porowej dodać szklankę oleju, wymieszać, - filety pokroić na pół, układać w naczyniu warstwami, każdą przelewać zalewą, - przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie w porach*
Top
Bottom